Vreme ploioasă şi creşteri ale debitelor râurilor

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că în cursul zilei de luni 02 mai vor cădea averse pe arii extinse, ce vor avea şi caracter torenţial, în special în centrul şi estul ţării, precum şi la munte.

De asemenea, vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil căderi de grindină. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 25 litri/metru pătrat, îndeosebi în zona montană.

Începând cu ora 14.00 şi până la ora 20.00, vor cădea averse pe arii extinse, ce vor avea şi caracter torenţial, la început în vestul, sud-vestul şi centrul ţării, iar apoi mai ales în est.

Debitele mai multor râuri din ţară vor fi în creştere în urma precipitaţiilor prognozate de către meteorologi, dar cu toate acestea nivelurile apelor se vor situa sub Cotele de Atenţie.

La ora actuală, nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub Cotele de Atenţie, iar pentru perioada următoare se preconizează că debitele vor fi în creştere din cauza precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Târnave, bazinul superior al Mureşului şi bazinul superior şi mijlociu al Oltului şi numai prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Crişurilor, Timişului, Bârzavei, Jiului şi cursurile inferioare ale Begăi, Caraşului, Nerei şi Cernei.

În plus, pe râurile din bazinele Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, Prut şi cele din Dobrogea, debitele vor fi staţionare, iar pe celelate râuri vor fi în scădere.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de Atenţie.

În ultimele zile, debitele râurilor au fost în creştere din cauza precipitaţiilor căzute în intervalul 1-2 mai 2011, şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Someş Mic, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu.

Totodată, pe râurile din bazinele hidrografice Buzău, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, Suceava, Moldova şi Prut debitele au fost în scâdere, iar pe celelalte râuri în general staţionare.

În ceea ce priveşte Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost staţionar, în intervalul 1-2 mai a.c, de 3.700 mc/s, valoare sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).

Debitele au fost în scădere pe tot sectorul aval Porţile de Fier, iar pentru perioada următoare, din cauza precipitaţiilor preconizate, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, debitul va fi în creştere (3.800 mc/s). În acelaşi timp, pe tot sectorul aval Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.

sursa: ANM, INH

What Next?

Related Articles