Vizita lui Trump la Varșovia – motiv de dezbinare între membrii UE și Polonia?

Donald Trump www.globalnews.ca

Donald Trump www.globalnews.ca

Recenta vizită a lui Donald Trump la Varșovia a creat emoții în rândul liderilor europeni datorită apropierii americano-polone pe dosare controversate precum cel al problemei imigranților, dar și a Acordului de la Paris privind  problemele de mediu.

Partidul polonez de dreapta reprezentat de ministrul apărării, Antoni Macierewicz, s-a declarat foarte mulțumit de vizita lui Trump accentuând faptul că prin aceasta, polonezii au demostrat importanța lor geopolitică, precum și modul lor de a trata politica după căderea comunismului, arătând o atracție către stilul american de conducere în ceea ce îi privește.

Pe de altă parte, Gianni Pitella, liderul socialist în Parlamentul European, a afirmat că Donald Trump a tulburat relația UE și SUA încă de la investirea sa ca președinte, lucru care a continuat prin ieșirea din acordul de la Paris, iar prin această vizită în Polonia urmărește influențarea conducerii poloneze să ia o atitudine în contradicție cu directivele UE.

Generalul McMaster, consilier de securitate națională a lui Trump, a declarant reporterilor că președintele apreciază curajul polonez demonstrat în ultimele decade și laudă modul în care s-a ridicat Polonia ca putere europeană.

Se apreciază că această susținere a puterii poloneze, în contextual derapajelor de la democrație sancționate de UE, este posibil să fie urmată de un suport în ceea ce privește politica de respingere a imigranților musulmani, lucru care îngrijorează membrii UE.

Oprea Raul-Eduard, InfoMondo

Sursa: www.theguradian.com

What Next?

Related Articles