UE ar trebui să adopte o strategie reală privind Marea Neagră

Logo Assembly of European Regions. foto aerReprezentanţii Adunării Regiunilor Europene, reuniţi la Bucureşti au cerut liderilor de la Bruxelles “să adopte o strategie reală în privinţa bazinului Mării Negre, o strategie care să ofere soluţii integrate”.

Discuţiile au vizat sfera economică, energetică, politică, precum şi tensiunile din Ucraina.
În sinteză, în mesajul adresat Bruxelles-ului se arată:

“Reprezentanţii Adunării Regiunilor Europene din care fac parte şi cei ai regiunilor româneşti atrag atenţia Uniunii Europene asupra importanţei tot mai mare pe care zona Mării Negre o joacă în destinul continentului. Pe de o parte, avem resursele energetice, avem îmbinarea a două continente cu culturi diferite. Aici este limita Uniunii Europene şi a NATO, iar pe de altă parte avem noul conflict dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, în condiţiile în care Ucraina se vrea mai aproape de Uniunea Europeană. Dincolo de toate acestea, avem alte două realităţi care se bat cap în cap: corupţia din jurul Mării Negre, cea care se opune schimbării şi dezvoltării economice, dar şi nevoia cetăţenilor acestor ţări de a avea bunăstare şi pace. Ca atare, toţi reprezentanţii Adunării Regiunilor Europene fie că fac parte din Uniunea Europeană sau nu, fie că regiunile sunt de lângă Atlantic sau din Turcia, cer guvernelor şi liderilor de la Bruxelles să pună Marea Neagră aproape de centrul strategiilor politice, sociale şi economice.

Preşedintele Adunării Regiunilor Europene, Özsan Bozatli, Turcia, aminteşte că “acest organism are o vechime mai mare decât cea a Uniunii Europene şi încearcă să aducă bunăstare regiunilor, însă acest fapt se poate face doar într-un climat de colaborare”.

“Cea mai mare ambiţie a Adunării Regiunilor Europene este de a promova în zona Mării Negre un dialog între regiuni, nu doar între state, organizând întâlniri şi informând toate părţile implicate despre schemele de finanţare şi cum putem beneficia cu toţii în urma cooperării. În afară de asta, noi promovăm stabilitatea şi pacea în toată Europa. Există conflicte îngheţate în jurul Mării Negre şi unele în desfăşurare, cum este cazul Ucrainei”.

“Problemele la care căutăm rezolvare afectează atât bazinul Mării Negre, cât şi Uniunea Europeană”.

Cele 35 de state ale Adunării Regiunilor Europene a salutat Acordul de asociere la UE al Ucrainei, Georgiei şi al Republicii Moldova.

Totodată, Adunarea a atras atenţia asupra faptului că tensiunile din Ucraina pot afecta programele dedicate Mării Negre şi face apel la Federaţia Rusă să contribuie la stabilitatea zonală.

 

Sursa: RRA

What Next?

Related Articles

One Response to "UE ar trebui să adopte o strategie reală privind Marea Neagră"

  1. Kormoran says:

    Sunt multe de facut in jurul Marii Negre. Nu exista insa interes. Ce-ati zice de o autostrada care sa inconjoare Marea Neagra? Sa vezi atunci cum s-ar mai dezvolta turismul de Romania pana in Georgia si din Ucraina pana in Turcia. Cauciucuri sa ai, ca drum ar fi de batut.