Turul european al preşedintelui american

Donald Trump sursa CNN

Donald Trump sursa CNN

Începând cu ziua de miercuri, 05.07.2017, preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a început a doua vizită pe continentul european. Prima sa destinaţie este capitala statului polonez, Varşovia, unde s-a întâlnit cu liderii polonezi şi baltici, urmând ca mai apoi să ajungă în Hamburg, Germania, pentru a lua parte la summitul G20.

Cele mai importante evenimente la care va participa liderul american sunt următoarele:
Prima întâlnire dintre Preşedintele american şi omologul sau rus, care va avea loc în timpul Summitului G20, eveniment care reprezintă fără niciun dubiu cel mai aşteptat moment al vizitei întreprinse de Donald Trump pe teritoriul european.
Ţinându-se cont de faptul că Serviciile secrete ale Statelor Unite au acuzat în repetate rânduri statul rus de o oarecare implicare în alegerile prezidenţiale care l-au transformat pe Donald Trump în cel mai puternic om din lume şi de relativa simpatie mutuală, pe care o afişează cei doi lideri, este incontestabil că întâlnirea Trump-Putin va avea rezultate aparent predictibile, însă nimic nu poate fi garantat în acest sens.
Proteste însemnate în Hamburg.  În cadrul primei vizite efectuate de liderul american în Europa, care a avut loc la sfârşitul lunii mai a acestui an în Bruxelles, în jur de 9000 de protestatari s-au strâns pentru a-şi exprimă dezacordul faţă de prezenţa preşedintelui American, dar şi de tot ce simboliează acesta.

Întrucât populaţia germană îl dezagrează, se preconizează că mulţimile de protestatari vor fi cu mult mai numeroase. Un studiu realizat în luna februarie a acestui an a elucidat faptul că numărul persoanelor care dezaprobă politica dusă de liderul american este superior efectivului indivizilor care blamează ideile preşedintelui rus.
Este incontestabil faptul că există şi alţi lideri vizaţi de protestatari, însă principala sursă de nemulţumire este reprezentată de Donald Trump, diplomaţii europeni din vechile state membre ale UE fiind îngrijoraţi de o eventuală tentativă a acestuia de a diviza Europa.
Neconcordanţa dintre viziunea împărtăşită de Merkel şi Macron în ceea ce priveşte politicile privind protecjarea mediului şi decizia preşedintelui american de a retrage SUA din acordul de la Paris din 2015 privind modificările climatice este cu atât mai pregnantă, rezoluţia fiind numaidecât blamată de către cei doi lideri europeni.
A două vizită întreprinsă de Preşedintele american, Donald Trump în Europa este, incontestabil un moment definitoriu pentru relaţiile internaţionale, cu predilecţie pentru dinamica dintre cele două puteri care dăinuie să domine realitatea mondială contemporană.

Luana Husariu, InfoMondo

Sursa: The Guardian, Al Jazeera

What Next?

Related Articles