Turcia extinde starea de urgenţă pentru a patra oară

Parlamentul turc foto Al Jazeera

Parlamentul turc foto Al Jazeera

Turcia extinde starea de urgenţă pentru încă 3 luni după încercarea de lovitură de stat ce a avut loc anul trecut. Parlamentul turc a aprobat o a patra extindere a stării de urgență.

Propunerea inițiată de primul ministru a fost susținută de ambele partide prezente în Parlament. Presedintele Erdogan a amenințat, în timpul unei manifestații contra loviturii de stat eșuată, că îi va condamna la moarte pe cei care au încercat o lovitură de stat împotriva Guvernului, totodată amintind de reintroducerea pedepsei capitale.

De asemenea, Erdogan a declarat,  că în statul pe care îl conduce legea are grad de supremație, deci din moment ce Parlamentul aprobă o lege prin care se reintroduce pedeapsa capitală, este de datoria lui ca președinte să o promulge. Mai mult, președintele susține că adoptarea unei asemenea legi va întări ambițiile de aderare ale Turciei in Uniunea Europeană.

Conform Constituției turce, starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă de maximum 6 luni. Starea de urgenţă a fost instaurată la 20 iulie 2017 după ce lovitura de stat din 15 iulie a eşuat. Guvernul turc acuză în continuare şi il consideră vinovat pe profetul turc stabilit în S.U.A. Fetullah Gullen.

În timpul stării de urgență se pot adopta decrete în procedură specială, nefiind necesare toate demersurile de rutină. Aceste decrete sunt publicate în Gazeta Oficială și supuse ratificării de către Parlament.
 

Ovidiu Lăpuşte, InfoMondo

sursa: Al Jazeera

 

What Next?

Related Articles