Trump şi Macron vizează cooperarea pentru consolidarea securităţii

Trump si Macron foto france24.com

Trump si Macron foto france24.com

Preşedintele american, Donald Trump şi liderul francez, Emmanuel Macron şi-au lăsat la o parte divergențele de opinie privitoare la schimbările climatice şi s-au focusat pe  măsuri de eradicare a terorismului si de diminuare a repercusiunilor acestui fenomen în cadrul întâlnirii de la Paris de joi, 13 Iulie 2017.

Dezideratul comun al celor doi lideri este materializarea securităţii în Orientul Mijlociu, cu predilecţie în Siria. Mai mult, întrevederea din Paris avut ca scop şi discutarea unor strategii de securitate pe planuri mai extinse.

Vineri, 14.07.2017, preşedintele SUA a participat la sărbătorirea zilei naţionale a Franţei şi totodată la centenarul intrării SUA în Primul Război Mondial.

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul american a declarat că “principalele ameninţări cu care se confruntă realitatea contemporană sunt regimurile din Coreea de Nord, Iran şi Siria şi guvernele care le finanţează şi le oferă susţinere.”, evidenţiind totodată “necesitatea cooperării pentru a face faţă acestor inamici ai umanităţii.”

Macron a subliniat existenţa unor discrepanţe făţişe în câmpul ideatic al celor două ţări, însă recunoaşte existenţa capacităţii de a găsi similitudini în alte areale.

Trump a afirmat că în ciuda discrepanţelor ocazionale dintre opiniile celor două state, durabilitatea prieteniei care-şi găseşte chintesenţa în Revoluţia Americană este incontestabilă.

În ceea ce priveşte reînoirea angajamentului faţă de acordul global de climă, Trump rămâne ambiguu: “dacă se va întâmplă va fi minunat, iar dacă nu, totul va fi în regulă, de asemenea”.

Reporterul Al Jazeera, James Bays a afirmat că “cea mai importantă rezoluţie a întâlnirii celor doi lideri o reprezintă dorinţa de a coopera pentru a concretiza o oarecare stabilitate în statul sirian”.

Luana Husariu, InfoMondo

Sursa: Al Jazeera, WSJ.com

 

 

What Next?

Related Articles