Tillerson îndeamnă la discuții directe pentru rezolvarea crizei din Golf

secretarul de stat american Rex Tillerson si ministerul qatarez de externe Mohammed al-Thani foto CNN

secretarul de stat american Rex Tillerson si ministerul qatarez de externe Mohammed al-Thani foto CNN

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a încheiat după patru zile turneul diplomatic în Golf, vizitând Doha a doua oară în ultimele 48 de ore. Acesta a făcut apel la țările implicate în criza diplomatică să discute direct, față-în-față, pentru a-și rezolva neînțelegerile.

Înainte de a pleca la Washington, Tillerson, împreună cu mediatorul kuweitian, s-au reîntors la Doha joi, pentru a-l reîntâlni pe emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a afirmat: „În urma întâlnirilor diplomatice, secretarul de stat, crede că discuția directă dintre părțile implicate în conflict este următorul pas firesc în rezolvarea disputei. Abia așteptăm să se întâmple acest lucru”.

Cu toate eforturile depuse prin această „diplomație de mediere” a lui Tillerson – care l-a determinat să viziteze Kuweitul și Arabia Saudită – tensiunile încă persistă între Qatar și cele patru țări arabe (Arabia Saudită, Egipt, Bagrein, Emiratele Arabe Unite n.r.), Doha fiind acuzată de finanțarea terorismului și de faptul că are legături diplomatice prea strânse cu Iranul. Aceste acuze au fost respinse în mod repetat de reprezentanții qatarezi.

Corespondentul Al-Jazeera, Hashem Ahelbarra, a afirmat că diplomații nu se așteaptă ca această criză să se încheie prea curând: „Ministrul de Externe qatarez și mediatorul kuweitian au analizat noi posibilități pentru un viitor acord, care, însă, nu se va realiza prea curând. Tillerson a părăsit Doha, dar poziția oficială a guvernului qatarez este aceeași, și anume că nu se va negocia nimic până nu va fi ridicat embargoul asupra țării sale. În același timp, ei sunt deschiși oricăror măsuri care nu reprezintă o încălcare a suveranității lor”.

Cea mai importantă  realizare a lui Tillerson rămâne, totuși, semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Qatarul, privind lupta împotriva terorismului.

Potrivit aceluiași corespondent, „de când a fost semnat acest document, presa din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite l-au criticat aspru pe Tillerson, acuzându-l că favorizează Qatarul și caracterizând diplomația sa de mediere ca pe o metodă care nu va duce la nici un rezultat concret”.

Grupul celor patru state arabe insistă ca micul emirat din Golf să pună în aplicare cele 13 puncte ale listei de solicitări, care includ închiderea rețelei media, Al-Jazeera, ruperea legăturilor cu grupările „Frăția Musulmană”, „Hezbollah”, „Al-Qaeda” și „ISIL”, diminuarea legăturilor diplomatice cu Iranul și expulzarea trupelor turcești staționate pe teritoriul său. Qatarul a respins acuzațiile de extremism, catalogând aceste solicitări ca fiind „nerealiste”.

Joi, reprezentantul „Observatorului Drepturilor Omului”, Sarah Leah Whitson, a afirmat că embargoul impus de țările arabe reprezintă un abuz de putere: „Sute de persoane din Arabia Saudită, Bahrain și Emiratele Arabe Unite au fost puse în situația foarte grea fie de a nesocoti ordinele țărilor lor, fie de a-și lăsa în urmă familiile și serviciul”.

SUA și aliații săi occidentali au mari interese politice și economice în Golf, regiune care deține o cincime din resursele mondiale de petrol.

 

Sursa știrii: Al-Jazeera

What Next?

Related Articles