TANAP – susţinut de Turcia – un nou concurent la proiectul gazoductului NABUCCO

Nabucco un proiect cu tot mai mulţi concurenţi

Turcia a anunţat recent că prioritatea sa în materie de proiecte ce presupun transportul gazelor de la aArea Caspică este proiectul TANAP (Conducta Trans Anatoliana), ce urmează a transporta gazul vândut de Azerbaidjan spre Europa. Interesant este că pe 20 ianuarie ministrul turc al energiei,  Taner Yildiz, anunţase continuarea sprijinului Turciei pentru NABUCCO.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei din Turcia a anunţat că “TANAP va fi mult mai ieftin şi mai usor de realizat decât Nabucco”. Potrivit oficialului turc, Nabucco, proiect susţinut de UE, presupune costuri mult mai ridicate decât TANAP. “TANAP va transporta numai gazul care este disponibil în Azerbaidjan, în timp ce Nabucco trebuie să găsească şi alte surse de gaz pentru a fi viabil”, a spus reprezentantul Ministerului Energiei din Turcia.

Proiectul TANAP a luat naştere după încheierea unui parteneriat între Azerbaidjan şi Turcia care presupune construirea unei conducte alternative la Nabucco pe sectorul turcesc, înţelegerea fiind semnată la sfârşitul anului 2011. La data respectivă Turcia şi-a reafirmat sprijinul pentru NABUCCO.

La scurt timp dupa încheierea acestui parteneriat, reprezentanţii a două proiecte implicate în lupta pentru gazele azere,  TAP şi ITGI, au afirmat că există un interes privind cooperarea cu TANAP.

In aceste conditii este pus sub semnul intrebarii viitorul proiectului Nabucco. TANAP ar dubla, efectiv, conducta Nabucco pe teritoriul Turciei.

Reprezentanţii TAP şi ITGI au salutat ideea realizarii TANAP, considerând că este exact “veriga lipsă” în transportul gazului azer prin Turcia către Europa.

Compania germana RWE, unul din acţionarii Nabucco, lansează semnale precum că ar fi “deschisă pentru orice fel de colaborare. De altfel, o eventuală cooperare între Nabucco şi TANAP ar putea aduce reduceri de costuri.

Trei consorţii internaţionale – Nabucco, TAP şi ITGI – se luptă pentru a construi infrastructura de transport a gazelor de la zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan către Europa. Toate cele trei proiecte aşteaptă decizia consorţiului Shah Deniz în privinţa rutei pentru exportul de gaze din Azerbaidjan către Europa. Decizia ar putea fi luată până la sfârşitul primului trimestru al 2012.

Conducta TANAP s-ar întinde din Azerbaidjan până la graniţa Turciei cu Bulgaria. Capacitatea sa iniţială va fi de 16 miliarde de metri cubi pe an (6 miliarde de metri pentru Turcia si 10 miliarde de metri cubi pentru restul Europei). Însă proiectul este conceput pentru a ajunge treptat la o capacitate de 30 de  miliarde de metri cubi şi apoi de 60 miliarde de metri cubi. Costurile pentru construirea TANAP sunt evaluate la 5 miliarde de dolari.

Proiectul TAP presupune transportul a 10 miliarde metri cubi de gaz caspic pe an de-a lungul unui traseu de 800 km, cu începere de la Komotini, în apropiere de graniţa greco-turcă, trecând prin Grecia şi Albania şi terminându-se la San Foca în Italia. Partenerii TAP sunt Statoil din Norvegia, grupul elveţian EGL şi grupul german E.ON Ruhrgas. Statoil este, de asemenea, partener la Shah Deniz II, alaturi de BP.

Proiectul ITGI presupune transportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la graniţa dintre Turcia şi Grecia spre Italia. Partenerii ITGI sunt Edison (Italia), DEPA (Grecia) şi Botas (Turcia).

Proiectul Nabucco ar reprezenta o nouă cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa, ocolind Rusia. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale – Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu (cu posibilităţi din Iran, Irak, Egipt) – cu pieţele din Europa. Conducta va face legătura între graniţa de est a Turciei şi Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania şi Ungaria.  Constructia ar urma să demareze in 2013. Primele livrări de gaze prin intermediul conductei vor fi facute în 2017. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro.  Conducta va avea o capacitate estimată la peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. NABUCCO are deja un concurent în proiectul rusesc South Stream care ar urma să traverseze Marea Neagră, apoi Bulgaria, Serbia, Croaţia, Ungaria, Austria şi o ramură prin Grecia în Italia.
sursa: Europe Online Magazine

What Next?

Related Articles