Talibanii au declanşat ofensiva de primăvară în Afganistan

Kabul 16 aprilie 2012 foto BBC

Duminică 15 aprilie, talibanii afgani au lansat o serie de atacuri în capitala Kabul, atacuri care pe parcursul a 17 ore de lupte cu forţele de securitate afgane şi cele ale ISAF, au produs moartea a 47 de persoane, dintre care 36 de atacatori.
În cele şase atacuri executate de atacatori sinucigaşi au fost vizate sediul Parlamentului afgan, sediul Preşedinţiei, principala bază a Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) şi mai multe ambasade occidentale din Kabul.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a declarat că “infiltrările de terorişti la Kabul şi în alte provincii reprezintă un eşec al serviciilor pentru noi şi îndeosebi pentru NATO, şi trebuie să facă obiectul unei anchete serioase”.

În acelaşi comunicat, şeful statului afgan a lăudat “vitejia şi sacrificiul forţelor de securitate”, care, în opinia sa, au reacţionat “rapid şi la momentul oportun pentru a-i contracara pe terorişti”.

Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politică de securitate Catherine Ashton a condamnat ferm, atacurile coordonate comise duminică în Afganistan, precizând că personalul UE din această ţară este în siguranţă.

“Uniunea Europeană doreşte să-şi reafirme sprijinul pentru guvernul afgan şi angajamentul său de a continua susţinerea eforturilor guvernului pentru consolidarea stabilităţii şi a democraţiei”, se menţionează în declaraţia şefei diplomaţiei europene.

Se estimează că atacurile coordonate de la Kabul au fost cele mai ample din cei peste zece ani de conflict.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES

What Next?

Related Articles