SUA sfătuiesc Marea Britanie să rămână în UE

David Cameron - premierul Marii Britanii.foto guardian

În urma discuţiilor publice din Marea Britanie pe subiectul unei eventuale ieşiri din UE, SUA consideră că rămânerea acesteia în UE este conformă cu interesele americane.

Declaraţia oficală a fost făcută de Philip Gordon, Asistent-Secretar de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, la o intrunire de la Londra. Acesta este o cunoştiinţă mai veche şi României fiind trimis în vara lui 2012 în România pentru a discuta cu oficialii ţării noastre despre îngrijorările referitoare la acţiunile guvernului, ce ameninţau în viziunea americanilor “mecanismul democratic de control si echilibru al puterilor în stat”.

“Avem o relatie in crestere cu UE, o institutie, care are o influenta din ce in ce mai mare in lume, si vrem sa vedem si o voce puternica a britanicilor in aceasta Uniune. Acesta este interesul Americii. Mai mult decat orice, vocea sa (a Marii Britanii – n.red.) in cadrul Uniunii Europene este esentiala pentru Statele Unite ale Americii”, a declarat Philip H. Gordon,

Oficialii americani au lansat avertismente similare in privat, in ultimele saptamani, dar a fost pentru prima data cand un membru senior al guvernului Obama a vorbit despre riscurile generate de dezbaterea din Marea Britanie cu privire la viitorul sau european.

Premierul britanic David Cameron intenţionează sa afirme in discursul sau ca daca va fi ales cu o majoritate in 2015, el va folosi o revizuire a tratatului UE pentru a sprijini noi acorduri de guvernare in zona euro pentru a repatria unele puteri. Noii termeni ai parteneriatului cu UE vor urma a fi supusi unui referendum.

sursa: The Guardian

What Next?

Related Articles