SUA au cerut imperativ Pakistanului să acţioneze împotriva reţelei islamiste Haqqani

Hillary Clinton si Hina Rabbani Khar foto tribune.com.pk

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a cerut cu fermitate guvernului pakistanez să acţioneze împotriva reţelei islamiste Haqqani.

Reţeaua islamistă Haqqani este suspectată de americani că a comis atentatele de la 13 septembrie de la Kabul.

Cererea făcută de Clinton a fost adresată omologului său pakistanez, Hina Rabbani Khar, în timpul unei întrevederi avute pe 18 spetembrie la New York.

Întâlnirea a avut loc a doua zi după un interviu apărut cu ambasadorul Statelor Unite în Pakistan, Cameron Munter, în cursul căruia diplomatul a afirmat că Washingtonul deţine ‘dovezi’ în legătură cu legăturile dintre ‘guvernul pakistanez’ şi reţeaua Haqqani.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, “atentatele au schimbat natura întrevederii”, decisă cu mult timp înainte şi a cărei durată – trei ore şi 30 de minute – a depăşit cu mult timpul alocat iniţial. Antiterorismul a devenit “primul şi ultimul” punct de pe ordinea de zi (…).

Conform diplomatului, titulara portofoliului Externelor în cabinetul pakistanez a ţinut să sublinieze că ea ‘condamnă’ atentatele. Acţiunile teroriste de la 13 septembrie au vizat cu precădere ambasada Statelor Unite de la Kabul. După cum a susţinut ea, ţara sa ‘recunoaşte ameninţarea’ şi ‘recunoaşte că este timpul să acţioneze’.

Cele două ţări, aliate teoretic împotriva islamismului radical, dau dovadă de o neîncredere profundă şi reciprocă una faţă de alta. Guvernul pakistanez a negat întotdeauna cu fermitate orice legătură cu grupările teroriste. Secretarul american al apărării, Leon Panetta, a cerut public, miercuri, executivului de la Islamabad să acţioneze împotriva reţelei Haqqani.

sursa: Reuters

What Next?

Related Articles