Sergey Lavrov consideră că evacuarea haotică a Mosulului a dus la creșterea numărului de victime

foto Evening Standard

foto Evening Standard

Potrivit Ministrului rus de externe, Sergey Lavrov, Irakul și coaliția condusă de SUA nu au fost capabile să creeze condițiile necesare pentru evacuarea organizată a civililor din Mosul, fapt care a condus la creșterea numărului de victime în timpul operațiunilor militare împotriva DEASH.

În urma unei întrevederi ministeriale a OSCE, Lavrov a afirmat: „În cazul orașului Mosul, nu s-au creat condițiile necesare pentru evacarea în mod organizat a civililor. Totul a fost haotic și spontan. Bineînțeles, când lucrurile se întâmplă în acest fel, apar alte inconveniențe și probabil crește numărul de victime. Ne bucurăm că DAESH  va fi învins, însă prețul victoriei împotriva terorismului este foarte mare”.

Marți, organizația „Amnesty International” a emis un raport extrem de dur la adresa coaliției conduse de SUA în Mosul, acuzându-i de atacuri aeriene disproporționate și care au greșit ținta, lovind oameni, îndemnând aceste țări să recunoască public eșecul în protejarea vieții oamenilor.

Lise Grande, coordonatorul umanitar al ONU în Irak, afirmase anterior că peste 8.000 de civili au fost uciși, sau răniți în Mosul, în timp ce 915.000 au fost obligați să fugă.

Lavrov a accentuat ipocrizia presei, care a relatat despre eliberarea Mosulului, în contrapondere cu relatările despre eliberarea orașului Alep, din timpul operațiunilor anti-teroriste, susținute de Rusia. Deși s-au creat coridoare speciale pentru evacuarea în siguranță a civililor și militanților, operațiunea de eliberare din estul orașului Alep a fost aspru criticată: „A fost o isterie creată de știrea că oamenii ar fi suferit cel mai mult. Că noi, împreună cu Armata Siriană și partenerii din Turcia și Iran, organizând coridoare pentru evacuarea civililor și a militanților din estul Alepului, am realizat, de fapt, o purificare etnică. Însă faptul că acum mulți locuitori se reîntorc în Alep, nu este precizat de colegii noștri din vest.”

O altă știre falsă lansată de presa occidentală, citată de Lavrov, prezenta că un cargou umanitar ruso-sirian, trimis în zonă, „nu a avut nici medicamente, nici instrumente medicale”, acuzație care s-a dovedit, ulterior, falsă: „După ce estul Alep a fost eliberat, în decembrie 2016, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății a vizitat acea parte a orașului, descoperind stocuri imense cu medicamente și cu tot ce este necesar pentru îngrijire”.

Reprezentantul oficial al Rusiei a afirmat că Moscova a cerut explicații oficiale din partea ONU cu privire la motivul pentru care OMS, ca organism responsabil cu problemele umanitare, nu a fost conștient de situația reală a stocurilor de medicamente și nu a făcut nimic pentru împiedicarea dezinformării publice făcută de presă: „Până acum nu am primit nici un răspuns din partea ONU, dar Moscova va insista, în continuare, pentru explicații”.  

Între timp, ONU a insistat ca eliberatorii Mosulului să ofere protecție populației orașului și să nu le încalce drepturile omenești.

Potrivit lui Farhan Haq, delegatul purtătorului de cuvânt al Secretarului-General ONU, „restabilirea legii în Mosul este prioritară, deoarece locuitorilor orașului nu li s-au respectat drepturile în nici un fel. Se mai dau încă lupte în diferite mici enclave ale orașului. Vrem să ne asigurăm că populația civilă este în siguranță, că are acces la apă și că drepturile le sunt respectate”.

 

Mihai Corb, InfoMondo

Sursa știrii: Russia Today      

What Next?

Related Articles