Serbia – între tradiţia estului şi idealurile occidentale

Serbia intre Rusia si UE. foto www

Serbia intre Rusia si UE. foto www

Într-o lume marcată de starea de animozitate dintre Rusia şi Occident, Serbia încearcă să-şi mentină  intactă poziţia de neutralitate, dorindu-şi să adere la Uniunea Europeană si să menţină, totodată, relaţia de simpatie dinspre protectorul său de la răsărit. Dar cât de mare e preţul neutralităţii în ochii liderilor europeni?
Serbia este conectată cu statul rus atât din punct de vedere economic, cât si cultural. De asemenea, în ambele ţări predomină Creştinismul Ortodox, legatură întărită  după formarea Uniunii Sovietice, când statul sârb a găzduit Biserica Ortodoxă Rusă in Exil.

Dacă pentru o perioadă îndelungată Serbia a fost “umbra” Rusiei, în prezent elitele sârbe îşi manifestă interesul pentru conlucrarea cu Uniunea Europeană şi NATO, ţara depunându-şi candidatura în vederea integrării în Alianţă.

Încercând să menţină balanţa dintre cei doi poli, premierul sârb, Aleksandar Vucic a declarat în nenumărate rânduri că “Serbia vizează cooperarea cu ambele puteri şi, mai ales, menţinerea neutralităţii.” Însă această neutralitate costă scump statul sârb întrucât colaborarea cu Rusia este extrem de blamată de Occident.

În ciuda dezideratului de a se alătura Uniunii, Serbia refuză să accepte aceste condiţii, lucru explicabil prin tradiţia şi pan-slavismul cultivat de-a lungul istoriei.

Intrarea Serbiei în Uniunea Europeană este condiţionată, printre altele, de a face corp comun cu celelalte state membre UE care susţin aplicarea de sancţiuni economice Rusiei.

Preşedintele sârb, Tomislav Nikolic refuză să accepte clauza UE, ajungându-se, la nivel declarativ, să pună sub semnul intrebării necesitatea sancţionarii Rusiei.

Se pare ca  aderarea la UE, foarte dorită de elita mediului de afaceri, este condiţionată de ieşirea Serbiei din zona de influenţă a statului rus.În locul unui dezvoltări benefice ambelor părţi şi în ciuda tratativelor legate de neutralitatea Serbiei, UE presează statul sârb să facă alegerea finală.

Orice drum ar alege, impasul în care se află Serbia este major. Pe de o parte, dacă Serbia va opta pentru pentru integrarea europeană, va pierde cu siguranţă imensa piaţă de desfacere a Rusiei, continuitatea alianţelor istorice sârbo-ruse, reacţiile Rusiei putând fi dintre cele mai imprevizibile. Pe de altă parte, dacă Serbia va rămâne sub umbrela Rusiei, dezideratul integrării în Uniunea Europeană va fi pierdut.
Însă, intrebarea rămâne: oare, Într-adevar, se doreşte ca Serbia să fie stat membru al Uniunii Europene?

Sursa:www.sputniknews.com
Luana Husariu

What Next?

Related Articles