Semnificatia Zilei de Inaltare a Domnului

Anual, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului. Cea mai veche menţiune despre această sărbătoare o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea “Despre sărbătoarea Paştilor”, scrisă în anul 332.


În ea este menţionat faptul că Înălţarea Domnului era sărbătorită în Orient (sec.IV), în a 50-a zi după Paşti, odată cu Rusaliile.

Din secolul al V-lea, a fost despărţită de cea a Pogorârii Sf. Duh (Rusaliile). Slujba zilei se caracterizează prin legătura cu Învierea şi cu Pogorârea Sfântului Duh. În această zi, creştinii se salută cu formula “Hristos S-a înălţat”.
Prin hotărârile Sf. Sinod al BOR din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului este şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului, fiind consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.

În toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă, pentru libertate, dreptate,  credinţă şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

What Next?

Related Articles