Securitatea a avut radacini adanc infipte

Autorul german de origine română, Peter Grosz a fost demis, din funcţia de  director al Festivalului de Teatru de la Oppenheim (Germania). Demisia a survenit după ce acesta a recunoscut că “a dat note informative Securităţii despre scriitori germani de origine română”.

German născut în România, Grosz a recunoscut, că a dat note informative Securităţii despre Richard Wagner, fostul soţ al Hertei Muller, laureata premiului Nobel pentru literatură de anul trecut.

Grosz a fost directorul Festivalului de Teatru din Oppenheim din octombrie 2009.

“Personal, sunt foarte dezamăgit că nu a dat date despre aceste aspecte ale vieţii sale, înainte să fie numit în această funcţie”, a declarat primarul din Oppenheim, adăugând că această schimbare pune sub semnul întrebării soarta festivalului de teatru.

La rîndul său, Grosz a declarat că “Securitatea l-a supus mai multor presiuni pentru a da note informative despre autori germani de origine română, din 1974 până când a părăsit ţara, în 1977″.

De la venirea sa în Germania, Grosz a promovat tineri autori şi actori de teatru. El lucrează în prezent ca profesor în Mainz.

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles