Secretarul general al NATO, în vizită oficială în Polonia

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

În contextul actual, caracterizat de Polonia ca fiind drept cel al “expansionismului rusesc”, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a început o vizită oficială în urmă cu o zi, în Polonia.
Această ţară care a cerut Alianţei Nord-Atlantice un contingent militar stabil pe teritoriul său, în faţa temerilor enunţate anterior.

Anders Fogh Rasmussen se va întâlni la Varşovia cu principalii demnitari polonezi, fiind de aşteptat ca aceştia să afirme clar necesitatea consolidării prezenţei NATO în Polonia şi în restul Europei Centrale.

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski,declara în luna aprilie că “ar fi fericit să vadă două brigăzi ale NATO – aproximativ 10.000 de militari – staţionate pe teritoriul polonez”.

“Polonia este membru al NATO de 15 ani şi, până acum, singura instituţie militară permanentă sub sigla NATO pe care o avem este un centru de conferinţe”, a argumentat Sikorski.

Rasmussen se va întâlni cu Sikorski şi cu ministrul Apărării Tomasz Siemoniak, iar joi va avea convorbiri cu preşedintele Bronislaw Komorowski şi cu premierul Donald Tusk.

Majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Polonia, au făcut parte din Pactul de la Varşovia până la prăbuşirea Zidului Berlinului şi destrămarea Uniunii Sovietice, adaugă agenţia spaniolă de presă.

Această vizită la Varşovia va fi, probabil, ultima în Polonia efectuată de Rasmussen în calitate de Secretar general al NATO, el urmând să fie înlocuit în funcţie de norvegianul Jens Stoltenberg la 1 octombrie, comentează EFE, citat de AGERPRES.

Sursa:Agerpres

What Next?

Related Articles