Se va confrunta China cu o viitoare criză economică?

China si criza economica.foto AFP PHOTO/Frederic J. BROWN

După ameţitoarea creştere economică, China ar putea să se confrunte cu o criză economică. Aceasta, “dacă nu reduce companiile de stat şi nu reformează finanţele publice”. Informaţiile au apărut într-un raport pregătit de Banca Mondială şi publicat în Wall Street Journal, potrivit AFP şi AGERPRES.

Intitulat “China 2030″,raportul dezbate modelul economic urmat de China în ultimele decenii, model care i-a permis acestei ţări să înregistreze un ritm mediu de creştere de aproximativ 10% pe an şi să ajungă a doua economie mondială.

“Creşterea economică a Chinei riscă să încetinească rapid şi fără avertismente. Acest lucru s-a întâmplat în ţările în curs de dezvoltare cu o creştere economică accelerată precum Brazilia şi Mexic după ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economişti capcana venitului mediu”, potrivit Wall Street Journal.

Pentru a evita această capcană, raportul recomandă reducerea rolului companiilor de stat.
Raportul cere totodată autorităţilor chineze să reformeze finanţele guvernelor locale şi să promoveze competiţia şi antreprenoriatul.

Banca Mondială avansează ideea potrivit căreia “firmele de asset-management ar trebui să supervizeze companiile de stat pentru a se asigura că aceste firme sunt conduse după principii comerciale şi nu politice”.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles

One Response to "Se va confrunta China cu o viitoare criză economică?"

  1. CIORTEA NICOLAE says:

    O PARERE PERSONALA : ATENTIE!!!!!FOARTE MARE ATENTIE!!!!!
    CHINA trebue “ajutata”sa nu intre in nici un fel de RECESIUNE si sa ramina in granitele ei TERITORIALE.Daca se va intimpla aceasta nenorocire si populatia DIN CHINA, de peste 1,6 miliarde oameni, incepe SA migreze in cautarea unui loc de munca pentru a supravietui in timp foarte scurt ajung pina la ATLANTIC.Ocupind toata eur-asia si nu cred ca aceasta ar fi “o solutie”comoda pentru populatiile din aceste teritorii.
    Deja china are mai multe “caprte de pod create” in o parte din tarile europene( dar si-n Africa si AMERICA
    China si India sint butoaiele cu pulbere,ALE OMENIRII,pe linga care nu trebue sa se “umble”cu FOCUL.