Rusia sare în ajutorul Iranului

Rusia Iran. foto karadeniz-press

Rusia Iran. foto karadeniz-press

Rusia, prin vocea ministrului de Externe, Seghei Lavrov, consideră că “Iranul nu este responsabil de eşecul recentelor negocieri de la Geneva în problema dosarului său nuclear, aşa cum a afirmat Secretarul de stat american, John Kerry. Aceasta, potrivit RIA Novosti şi AGERPRES.
“Proiectul documentului comun pregătit de SUA convenea părţii iraniene, dar, întrucât deciziile la negocierile în acest format sunt luate prin consens, nu s-a putut ajunge, din păcate, la încheierea unui acord final, însă nu din vina iranienilor”, a adăugat partea rusă.

Negocierile de la Geneva în controversatul dosar nuclear iranian, începute pe 7 noiembrie şi încheiate pe 9 noiembrie, nu au permis Iranului şi celor şase puteri din Grupul 5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China plus Germania) să cadă de acord asupra unui text final, în pofida optimismului manifestat de părţile implicate înaintea discuţiilor.

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat luni că “Iranul este răspunzător de eşecul negocierilor de la Geneva”. Acesta a mai spus că “partea iraniană a refuzat propunerile ţărilor occidentale, împiedicând astfel încheierea unui acord”.

John Kerry a negat, totodată, informaţiile potrivit cărora marile puteri sunt divizate în negocierile cu Iranul.
Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a respins, marţi, acuzaţiile lui John Kerry.

Iranul şi Grupul 5+1 urmează să aibă o nouă întâlnire la 20 noiembrie, tot la Geneva, pentru a continua discuţiile asupra programului nuclear al Teheranului, suspectat că ascunde scopuri militare.

Sursa: RIA Novosti, AGERPRES

What Next?

Related Articles