Rusia: avertisment la adresa României, pe tema unor declaraţii “antiruse”

România si Rusia. foto opentimeRusia a avertizat – în data de 4 aprilie, 2014 – România, pe tema unor declaraţii “antiruse”, ce ar fi fost făcute de  preşedintele Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina. Moscova consideră că o “deteriorare a relaţiilor bilaterale nu este în folosul niciuneia dintre cele două părţi”, potrivit MEDIAFAX.

“Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei agresiuni împotriva Ucrainei, cu ocazia ceremoniilor de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO”, precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţeannu a respins această declaraţie.

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează că MAE român a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina.

„România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. Tentaţia MAE rus de a transfera criza gravă  pe care Federatia Rusă o traversează, în prezent, în relaţia sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică în zona relaţiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greşeală.

“Este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013  în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noştri de la Moscova, în contextul în care poziţia României nu urmăreşte altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate şi predictibilitate în Europa”, precizează în finalul comunicatului Brânduşa Predescu.

Sursa: comunicat de presă al MAE al României, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles