Romanul din fruntea operei din Viena iese la pensie

Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, care pe 18 iulie împlineşte 75 de ani, şi care se află în acest post din 1992, îşi va înceta activitatea.

“Am venit cu placere şi plec cu plăcere”, a declarat Holender, care s-a născut la Timişoara, pe 18 iulie 1935.

El este cel mai longeviv director în serviciul Operei de Stat din Viena, de la deschiderea acesteia în 1869.

Ioan Holender va rămâne în funcţie până la 31 august, când va transmite postul succesorului său, Dominique Meyer.

Holender a avut mare succes la conducerea Staatsopern, mandatul său fiind prelungit de patru ori, în decurs de 19 ani.

Născut la 18 iulie 1935 la Timişoara (România), Holender a avut o carieră cu o traiectorie de succes, pe care a prezentat-o într-o lucrare autobiografică, apărută la tipografia Bohlau.

Holender a studiat la Universitatea Tehnica din oraşul natal, până în 1956, dar din motive politice a fost exmatriculat.

La Viena a lucrat timp de trei ani ca antrenor de tenis, apoi colaborator la Burgtheater, director adjunct la Volksoper din Viena, cât şi ca regizor pe scene mai mici, cum ar fi Teatrul de pe Josefsgasse.

Cu o bursă din partea oraşului Viena, acesta a urmat Conservatorul. Din 1962, până în 1966 a fost bariton la operă, făcîndu-şi debutul la St. Polten, după care a activat doi ani la Teatrul de Stat din Klagenfurt.

Eberhard Waechter îi propune să participe alături de el la conducerea Operei de Stat şi a Volksoper. Dupa moartea subită a lui Waechter, în 1992, Holender a condus singur cele două instituţii. A continuat să le reformeze economic, pentru asigurarea unui repertoriu pe termen lung.

Repertoriul său include, între alte trei, premiere mondiale puse în scenă sub conducerea sa. “Die Wande”, în 1995, cu Adriana Holszkys, cu Alfred Schnittke în “Gesualdo” (1995) şi “Giant of Steinfeld”, în 2002, la opera din Torino.

Între anii 2002 – 2004 a lucrat ca director artistic la Opera din Berlin. Din 2003, este preşedinte şi director artistic al Festivalului de Muzică “George Enescu” din Bucureşti.

Holender lasă succesorului său o zestre financiară în numerar, în casieria Operei, de 11,787 milioane euro, potrivit APA.

“Am avut grijă în aceşti 19 de ani de tot de am găsit aici, inclusiv de strălucirea butonilor de la tunica aprozilor vânzători de bilete. Am fost responsabil de tot ceea ce s-a întamplat aici. Nici nu mă condamn şi nici nu îmi aduc elogii pentru ceea ce am făcut”, a spus Holender.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles