Reprezentanţi ai diplomaţiilor europene – despre violenţele din Egipt

UE si Egipt. foto adevarul

UE si Egipt. foto adevarul

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat  folosirea forţei împotriva manifestanţilor în Egipt.El a lansat un apel către ambele tabere “cerându-le să pună capăt violenţelor”.

“Sunt foarte preocupat de întorsătura evenimentelor din Egipt”, a adăugat William Hague, în timp ce zeci de partizani ai preşedintelui islamist egiptean destituit Mohamed Morsi şi-au pierdut viaţa sâmbătă dimineaţă la Cairo, în ciconirile cu forţele de securitate.

“Cer autorităţilor egiptene să respecte dreptul la manifestaţii paşnice, să înceteze violenţele împotriva manifestanţilor şi să-i tragă la răspundere pe cei care sunt vinovaţi”, a subliniat ministrul.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a declarat că este foarte preocupat de ceea ce se întâmplă în Egipt, în special după violenţele care s-au soldat cu moartea a zeci de partizani ai preşedintelui Mohamed Morsi.

Într-un comunicat difuzat de Ministerul german de Externe Guido Westerwelle şi-a exprimat preocuparea în legătură cu violenţele ce au avut loc în timpul manifestaţiilor de sâmbătă şi care s-au soldat cu numeroşi morţi”.

El le-a cerut autorităţilor egiptene să autorizeze manifestaţiile paşnice şi să facă totul pentru a evita alte astfel de derapaje.

“Numai prin dialog, şi nu prin violenţe, poate fi conturat viitorul Egiptului”, se mai menţionează în comunicat.

Ministerul francez de Externe  a lansat  “tuturor părţilor, în special armatei”, un “apel la cea mai mare reţinere”. Aceasta, după ce noile violenţe din Egipt s-au soldat cu zeci de morţi, sâmbătă. “Franţa deplânge bilanţul, deja foarte grav, al violenţelor din Egipt şi le cere tuturor părţilor, în special armatei, să dea dovadă de cea mai mare reţinere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez, Philippe Lalliot.

Violenţele din Egipt s-au soldat probabil cu cel puţin 66 de morţi sâmbătă, conform AFP, care estimează că este cel mai grav bilanţ de la destituirea preşedintelui Morsi de către armată, la 3 iulie.

Potrivit Reuters,preluat de AGERPRES,  ministrul egiptean de Interne, Mohamed Ibrahim, le-a declarat reporterilor că numai 21 de persoane au murit în confruntări şi a negat afirmaţiile că poliţia a deschis focul, acuzându-i pe Fraţii Musulmani că exagerează în scop politic.

Sursa: Reuters, AGERPRES

What Next?

Related Articles