Reformele din Justiție contestate de polonezi

foto economica.net

foto economica.net

Duminică, 16 iulie 2017, s-au adunat în jur de 4.500 de protestatari în faţă Parlamentului polonez din Varşovia pentru a protesta față de noua reformă controversată a sistemului de organizare și funcționare a tribunalelor percepută că o ameninţare la adresa independenţei justiției.

Protestele, aflate sub deviza: „În apărarea tribunalelor”, sunt ultimele dintr-o serie de manifestaţii împotriva guvernului, care au devenit un element recurent în cele 20 de luni de când Partidul Lege şi Dreptate se află la putere.

Această reformă implică alocarea controlului asupra tribunalelor partidului aflat la putere, constituind, totodată, reformatarea Curţii Supreme de Justiţie.

Legislaţia adoptată săptămâna trecută, a fost criticată atât de Uniunea Europeană, cât şi de opoziţia politică. Protestatarii au scandat: “vom proteja democraţia” ca răspuns la cele mai recente decizii ale administrației poloneze. Demonstraţia a fost organizată de mişcarea pro-democrată KOD (Comitetul pentru apărarea democraţiei), care contestă modul de lucru al partidului aflat la putere, mai ales politicile publice din domeniile politic, educaţie şi media.

Liderul de facto al statului, Jaroslaw Kaczynski, a fost numit de către mulţime un “dictator”.
Unul dintre fruntașii protestatari care a fost în anii ’80 un important activist pro-democrat, Wladyslaw Frasyniuk a afirmat următoarele: “noi, cetăţenii, protejăm statul de drept, suntem de partea acestuia”.

Avocata Agnieszka Janczarska, unul dintre protestatari  a declarat:” acest proiect de lege este total eronat, reprezentând materializarea distrugerii principiilor fundamentale ce definesc statul democrat, anume separarea puterilor”.

Moțiunea adoptată în prima parte a săptămânii trecute va submina independenţa judecătorilor, reprezentând implicit o ameninţare la adresa democraţiei.

Mai mult, s-a decis că toţi judecătorii Curţii Supreme cu excepţia celor numiţi de Ministerul de Justiţie vor fi înlocuiţi.
Aceste schimbări reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea deja precară a unui stat democrat tânăr, care s-a opus guvernării comuniste în anul 1989 devenind membrul Uniunii Europene în anul 2004.

Luana Hușariu, InfoMondo

Surse: Reuters, Al Jazeera, Krakow Post, Economica.net

 

 

 

What Next?

Related Articles