Rasmussen condamnă violenţele înregistrate în nordul Kosovo

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat violenţele înregistrate în nordul Kosovo cu prilejul alegerilor municipale. Rasmussen a declarat că “aceste incidente demonstrează nevoia menţinerii pentru moment în zonă a prezenţei trupelor aliate”, transmite EFE, citată de AGERPRES.
“Condamn cu fermitate atacurile executate împotriva secţiilor de votare din Mitrovica”, a afirmat Rasmussen, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.
Secretarul general al NATO a subliniat că “nu este permis ca violenţa să anuleze progresele înregistrate în dialogul politic dintre Belgrad şi Pristina”.

Alegerile electorale desfăşurate pe 3 noiembrie au fost primele organizate în toată regiunea, graţie acordului încheiat sub auspiciile UE de autorităţile din Kosovo şi din Serbia.

Desfăşurarea acestor alegeri municipale a fost perturbată în nordul Kosovo, de intimidările ultranaţionaliştilor sârbi, care au atacat mai multe secţii de votare, determinând suspendarea procesului de votare în cea mai mare parte din Mitrovica şi în localitatea Zvecan.

Rasmussen a explicat că forţele aliate KFOR au intervenit la solicitarea misiunii de poliţie europene Eulex, acţionând totodată pentru asigurarea securităţii pe şosele.

Incidentele din ziua votului demonstrează importanţa menţinerii în Kosovo a prezenţei NATO, care are dislocaţi în regiune 5.000 de militari.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles