R. Moldova – posibilă destrămare a Alianţei pentru Integrare Europeană

Vlad Filat. premierul R. Moldova. foto filat.md.

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) din Republica Moldova, aflată de mai bine de doi ani la guvernare, s-ar putea destrăma pe 20 octombrie. Aceasta, în contextul tensiunilor grave apărute între partidele membre, potrivit AGERPRES.

Preşedintele parlamentului Marian Lupu, care deţine şi funcţia de şef interimar al statului, ar putea fi demis din funcţie. Aceasta, dacă nu iniţiază procedura de demitere a procurorului general, după cum a solicitat colegul său de alianţă, premierul Vlad Filat.
Recent, Vlad Filat, şeful Partidului Liberal Democrat (PLDM), a prezentat un raport în parlament despre tentativele frauduloase de preluare a acţiunilor mai multor bănci din Republica Moldova. El a acuzat de incompetenţă sau chiar complicitate mai mulţi înalţi funcţionari de stat.

În aceeaşi zi, liberal-democraţii lui Filat şi comuniştii aflaţi în opoziţie l-au demis pe directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi i-au dat lui Marian Lupu un termen de şapte zile pentru a iniţia procedura de demitere a procurorului şef.

Pentrtu că Lupu a anunţat că nu o va face, Filat a ameninţat cu demiterea preşedintelui parlamentului.

Liderii celor trei partide din Alianţă s-au întâlnit pe 19 octombrie, la iniţiativa lui Filat, dar nu au ajuns la un numitor comun.
Lupu a declarat după şedinţă că joi se va vedea “dacă se bate ultimul cui în sicriul Alianţei”. El făcea referire la posibila demitere a sa. Filat şi-a reiterat punctul de vedere că, dacă nu este demis procurorul, va fi demis şeful legislativului. Filat a anunţat şi remanieri de guvern, care nu sunt însă acceptate de celelalte două partide.

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles

One Response to "R. Moldova – posibilă destrămare a Alianţei pentru Integrare Europeană"

  1. dimlex6622 says:

    Il inteleg foarte bine pe domnu Filat. El se afla acum ca intre ciocan si nicovala – vrea si imaginea sa-i fie nesifonata si interesele sa si le faca. Nu merge asa ori tradezi ori ramai cinstit. Singura problema din AIE este Filat. Daca se gandea la o cooperare cu comunistii domnu premier de ce de la inceput n-a facut o alianta cu ei dar provoaca tulburari continuie in politica moldovenesca.