Proteste de amploare in Germania în marja summitului G20

sursa cbsnews.com

sursa cbsnews.com

Cel puţin 76 de membri ai forţelor de ordine şi numeroși protestatari au fost răniţi în timpul unor proteste de amploare în Hamburg. Poliţia a utilizat tunuri de apă, spray-uri cu piper şi bastoane de cauciuc in vederea dispersării demonstranţilor după ce o parte dintre aceștia au atacat oficialitățile cu diferite obiecte.
Aceste demonstraţii au loc cu puțin timp înainte de întâlnirea dintre cele mai puternice puteri economice ale lumii, membre ale G20, moment considerat de cancelarul german prielnic pentru găsirea unor “răspunsuri şi compromisuri” pentru o gamă largă de probleme, cu precădere pentru dilema privind schimbările climatice şi liberul schimb.
David Chater, jurnalistul Al Jazeera a declarat că aceste proteste doresc să aibă un impact considerabil, urmărind totodată să fie relevante pentru realitatea contemporană a relaţiilor internaţionale. “Summitul G20 are pe agendă numeroase subiecte de interes pe plan politic și nu numai. Fiecare anarhist care participă la acest marş are o anumită agendă”, a declarat Chater, subliniind faptul că protestatarii se opun întru totul sistemului capitalist global.

Numeroase alte grupuri urmăresc concretizarea unor proteste paşnice care să determinte liderii G20 să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice şi discrepanţelor economice din lume.

Există voci care susţin dizolvarea Grupului celor 20 pentru a facilita metamorfozarea ONU într-o platformă dezirabilă pentru astfel de discuţii.
Potrivit forţelor de ordine, în Hamburg sunt aşteptaţi în jur de 100.000 de protestatari dintre care aproximativ 8.000 sunt extremişti violenţi de stânga, motiv pentru care efectivul autorităţilor s-a mărit considerabil.
Merkel şi-a exprimat dorinţa de a menţine o atmosferă paşnică pe parcursul summitului care are loc în al doilea cel mai mare oraş din Germania, însă ţinându-se cont de paleta variată a invitaţilor, materializarea unor copromisiuni constituie o misiune anevoioasă.

 

Luana Hușariu, InfoMondo

Sursa: Al Jazeera

What Next?

Related Articles