Proiectul gazoductului Nabucco,din ce în ce mai puţin viabil?

Proiectul Nabucco. foto Transgaz

Proiectul gazoductului Nabucco este din ce în ce mai puţin viabil? Astfel, recent, compania MOL a transmis MTI că “şi-a exprimat îngrijorarea, în ultimul an şi jumătate, privind implementarea proiectului Nabucco în actuala structură şi cu actualul management”.
Totodată, MOL este de părere că “sursele de finanţare şi aprovizionarea cu gaze a Nabucco sunt incerte”.

Potrivit Agenţiei MTI, preluată de MEDIAFAX, “decizia MOL de a nu aproba bugetul înseamnă de fapt că nu va mai da bani consorţiului care se ocupă de proiect. Astfel, în cazul în care, actualii acţionari nu-şi exercită dreptul de
preempţiune, MOL ar putea vinde participaţia în consorţiu companiei germane Bayerngas. Compnia germană se află în negocieri pentru a deveni al şaptelea partener al Nabucco.

Bayerngas intenţionează să se alăture Nabucco şi se aşteaptă la o decizie în acest sens în acest an, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters, chiar şi după ce MOL a pus sub semnul întrebării proiectul.

Referitor la Proiectul Nabucco, Directorul adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat că “Nabucco este încă viabil, iar compania rămâne parte a acestuia”.

“Există multe speculaţii în privinţa acestui proiect, nefondate însă. Proiectul nu este mort”, a spus Rusu.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că retragerea MOL din consorţiu nu ar avea un impact negativ asupra proiectului,în situaţia în care ar putea fi găsit un alt partener.

Grupul austriac OMV, de asemenea membru al consorţiului, a afirmat că “priveşte încă proiectul ca fiind viabil, însă o conductă mai scurtă ar putea reprezenta o alternativă”.

MOL nu este singurul acţionar Nabucco care şi-a exprimat neîncrederea în proiect.
În luna ianuarie, grupul german RWE a afirmat că s-ar putea alătura altor proiecte. RWE a refuzat să comenteze acţiunile MOL.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles