Previziunile sumbre ale ministrului de finante privind finantele Romaniei

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că necesarul total de finanţare a României în acest an este de 8-8,5 miliarde de euro.

Acesta anticipează că veniturile bugetare din primul semestru vor fi sub estimări.

“La un deficit de până la 7% din PIB, vom avea nevoie de 8-8,5 miliarde de euro”, a declarat Vlădescu reporterilor, adăugând că veniturile din prima jumătate a anului vor fi sub aşteptări.

Surse guvernamentale au declarat recent pentru MEDIAFAX că bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 16,5 miliarde de lei (aproape 4 miliarde de euro) după primele cinci luni, echivalentul a 3,23% din PIB, în creştere cu 4,4 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) faţă de aprilie.

Potrivit datelor preliminare, deficitul a fost rezultatul unor venituri totale de 64,47 miliarde de lei şi a unor cheltuieli de 81,01 miliarde de lei şi a fost calculat în raport cu valoarea inclusă în noua prognoză de PIB pentru finele acestui an, respectiv de 510,45 miliarde de lei.

Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este de 6,8% din PIB, iar pentru reducerea cheltuielilor Executivul s-a angajat să reducă salariile funcţionarilor publici cu 25%, pensiile cu 15%, să combată evaziunea fiscală şi să extindă baza de impozitare.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles