Președintele Chinei dorește o cooperare mai strânsă cu Canada

Xi - Johnston

Președintele chinez, Xi Jinping, și Guvernatorul general canadian, David Johnston

Președintele chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit cu Guvernatorul general canadian, David Johnston, în Beijing joi, 13 iulie 2017, ocazie cu care a îndemnat la extinderea cooperării dintre cele două țări în domenii precum comerțul, cultura, tehnologia, și lansarea negocierilor privind un acord de comerț liber.

Xi a cerut ambelor părți să-și respecte reciproc interesele de bază și cele majore pentru a spori progresul parteneriatului strategic dintre China și Canada. Acesta a denumit China și Canada drept țări importante din regiunea Asia-Pacific, și a declarat că ambele țări se bucură de interesele comune și de perspectivele largi de cooperare de dezvoltare.

Xi a mai declarat că impulsul relațiilor între China și Canada a adus beneficii ambelor popoare și a promovat pacea, stabilitatea și prosperitatea regiunii Asia-Pacific și a lumii. Acesta a adăugat că„ ”China dorește să mențină schimburile la nivel înalt cu Canada”, și a propus îmbunătățirea legăturilor comerciale bilaterale, facilitând cooperarea în domeniul resurselor energetice, agricultură și tehnologie.

Xi a îndemnat ambele părți să-și sporească coordonarea afacerile multilaterale, să protejeze autoritatea Națiunilor Unite și să răspundă în mod pozitiv la problemele globale precum schimbările climatice.

Johnston a lăudat prietenia și schimburile dintre cele două țări, și a declarat „Canada consideră că realizările Chinei în domenii precum dezvoltarea durabilă, reducerea sărăciei, protecția mediului, și tehnologia”.

Johnston a promis să întărească schimburile la nivel înalt cu China, și să stimuleze cooperarea în comerț, precum și coordonarea în afacerile globale și regionale. Xi și Johnston au fost prezenți la semnarea acordurilor bilaterale de cooperare în domeniul culturii și sportului.

 

Oiaga Emanuel-Ovidiu, InfoMondo

 

Sursă articol: Xinhua, China Daily

 

What Next?

Related Articles