Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2010 a fost atribuit lui Mario Vargas Llosa

Academia de Ştiinţă a Suediei a anunţat că scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, 74 de ani, este câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2010, pentru “cartografierea structurilor puterii şi imaginile crude ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale”.

Romancierul peruan naturalizat spaniol Mario Vargas Llosa, a afirmat că este vorba despre “o recunoaştere a literaturii latino-americane şi în limba spaniolă”, într-o declaraţie acordată postului de radio columbian RCN de la New York.

“Nici nu credeam că sunt printre candidaţi”, a declarat scriitorul în vârstă de 74 de ani ,în prima sa reacţie de la anunţarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2010.

Mario Vargas Llosa s-a născut la 28 martie 1936, la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia. A urmat şcoala primară în Cochabamba (Bolivia), iar studiile secundare la Lima şi Piura. A obţinut licenţa în litere la Universitatea ‘San Marco’ din Lima, iar doctoratul în filozofie la Universitatea Complutense, din Madrid, în 1959.

A trăit câţiva ani la Paris, apoi la Londra şi Barcelona. Notorietatea literară şi-a câştigat-o în 1963, cu romanul ‘Oraşul şi câinii’, obţinând două premii literare, romanul fiind tradus imediat în aproape douăzeci de limbi. În 1966 îi apare al doilea roman ‘La casa verde’, obţinând alte două premii literare.

Printre romanele sale mai importante se numără: ‘Conversaţie la Catedrală’ (1969), ‘Panteleone şi vizitatoarele’ (1972), ‘Mătuşa Julia şi condeierul’ (1977), ‘Războiul sfârşitului lumii’ (1981), ‘Cine l-a ucis pe Palomino Molero’ (1986), ‘Lituma în Anzi’ (1993).

În anii ’80, Vargas Llosa a devenit un foarte activ politician şi a devenit cunoscut pentru luările de poziţie în favoarea liberalismului de piaţă şi a admiraţiei pentru ‘doamna de fier’, Margaret Thatcher. Considerat candidatul favorit al alegerilor prezidenţiale din 1990, Llosa a fost învins în cel de-al doilea tur de scrutin de Alberto Fujimori, devenind unul dintre cei mai severi critici ai regimului Fujimori, pe care l-a considerat un regim dictatorial.

După ce a trăit mai bine de 30 de ani în Europa, la Paris şi Madrid, unde a obţinut cetăţenia spaniolă în 1993, Vargas Llosa s-a întors ca să locuiască în Lima. În 1996 a devenit membru al Academiei Regale Spaniole.

Scriitorul peruan a continuat să scrie romane istorice cum ar fi ‘Sărbătoarea ţapului’ (2000). Din 2000, Llosa a lucrat la un roman inspirat din viaţa scriitoarei Flora Tristan şi a nepotului ei, pictorul Paul Gauguin – ‘Calea spre paradis’, fiind ultimul său roman, apărut în 2003.

Printre premiile obţinute se numără şi Premiul Cervantes (1994), Premiul pentru Pace din partea Asociaţiei Germane a Comerţului de Carte (1996), Premiul pentru critică din partea Cercului Naţional pentru Critică de Carte (1997), premiul ‘Irving Kristo’ din partea Institutul American de Iniţiativă (2005).

Este căsătorit şi are trei copii.

În septembrie 2005, a vizitat România, pentru a participa la lansarea a două dintre romanele sale, publicate într-o serie de autor de Editura Humanitas, ocazie cu care a vernisat o expoziţie de fotografii realizate de fiica sa, Morgana, şi a participat la Festivalului ‘Zile şi Nopţi de Literatură’, organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Neptun, unde i-a fost acordat Premiul ‘Ovidius’.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles