Premiul Nobel pentru pace este “împărţit” în 2011 de 3 femei

Premiul Nobel pt Pace pe 2011. foto nobelprize.org

Premiul Nobel pentru pace este “împărţit” în acest an de 3 femei: preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activista africană Leymah Gbowee şi activista yemenită Tawakkul Karman.

Preşedintele Comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland,a declarat că “cele trei laureate sunt recompensate pentru eforturile nonviolente în favoarea siguranţei femeilor şi drepturilor acestora de a participa la procesele de pace”, citează MEDIAFAX.

Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, este prima femeie aleasă şef de stat pe continentul african. Ea a devenit preşedinta Liberiei după 14 ani de război civil. În vârstă de 72 de ani, aceasta este un “simbol al noii Africi”. Atribuirea Nobelului lui Johnson Sirleaf are loc cu doar cîteva zile înaintea unui scrutin prezidenţial în care ea candidează pentru un al doilea mandat.

Liberiana Leymah Gbowee este o activistă pacifistă care a contribuit la eforturile de pace din ţara sa, fiind supranumită “războinica pentru pace”. Gbowee este la originea mai multor iniţiative pentru pace, îndemnând femeile să se roage pentru pacea globală, indiferent de religie.

Tawakel Karman, din Yemen, este o activistă pentru drepturile omului, jurnalistă şi politician. Ea este membră a mişcării Al-Islah şi se află la conducerea organizaţiei Jurnaliste fără Lanţuri, pe care a creat-o în 2005.Tawakkol Karman s-a declarat “fericită şi surprinsă” că a primit Premiul Nobel pentru Pace, anunţând că îl dedică activiştilor care au organizat revoltele din ţările arabe cunoscute sub denumirea “Primăvara arabă”.

“Este vorba de o mare onoare pentru toţi arabii, pentru musulmani şi femei. Dedic acest premiu tuturor activiştilor Primăverii arabe”, a declarat ea pentru postul de televiziune Al-Arabiya.

 

Sursa> MEDIAFAX

What Next?

Related Articles