Posibilă desfiinţarea locurilor cu taxă din Universităţile de Stat

Este posibil ca locurile cu taxă din Universităţile de Stat să fie desfiinţate. Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PDL Cătălin Croitoru şi Petru Filip. Proiectul prevede eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat.

Actul normativ – care modifică legea 1/2011 a Educaţiei naţionale – prevede că în instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual de Guvern.

În instituţiile de învăţământ superior particular, învăţământul este cu taxă. Cuantumul acesteia este stabilit de Consiliul de Administraţie sau de Senatul universitar, conform prevederilor Cartei universitare.

Propunerea legislativă mai prevede că raportul dintre numărul studenţilor şcolarizaţi într-o promoţie, la un program de studiu, şi cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1, atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit acest proiect de lege deoarece termenul de 22 iunie stabilit pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles