Politica externă a lui Trump – poate acționa în defavoarea Statelor Unite

Trump la G7 in Sicilia sursa The Guardian

Trump la G7 in Sicilia
sursa The Guardian

Acțiunile politice pe plan extern ale președintelui Donald Trump duc SUA către opusul dictonului său faimos “Make America Great Again!” și anume înspre “Make America weak again!”cu referire la afacerea Watergate. 

Acțiunea în plan extern a lui Trump pare că duce SUA către un izolaționism tot mai accentuat, luând în calcul toate evenimentele de la investirea lui în funcția de președinte, până la momentul de față.

În ordine invers cronologică, ultimul eveniment la care Donald Trump a participat a fost summit-ul G7 din Sicilia, în care simțindu-se în minoritate datorită ieșirii din Acordul de la Paris semnat în decembrie 2016, în loc să se plimbe cu ceilalți lideri ai summitului pe străzile siciliene, a preferat să meargă la un joc golf. La revenirea în Statele Unite, el a declarat ca o concluzie a summtului G7 că susține în contiunare poziția sa, iar referindu-se la atitudinea sa față de liderii G7: “Am fost ales să reprezint cetățenii Pittsburgh-ului, nu a Parisului”.

O altă decizie a șefului statului american în defavoarea politicii externe a fost reprezentat de acțiunea coordonată cu statele din Golf și Arabia Saudita. Aceasta a lăsat ca statele menționate din Orientul Mijlociu să creeze o blocadă contra terorismului susținut de Qatar care a fost acceptată de Trump și totodată susținută prin declarația postată pe Twiter: “Poate acest lucru va fi începutul sfârșitului terorismului”.

Viziunea președintelui SUA nu a fost împărtășită de staful său și de Departamentul apărării, care și-au manifestat îngrijorarea față de destinul celei mai mari baze militare americane din regiunea Orientului Mijlociu care se află în Qatar și de unde sunt protejate interesele americane din Siria, Irak, Yemen și Afghanistan.

La aceste evenimente în plan extern la care participă Trump,se  mai adaugă și cazurile în care discursurile sale sunt total nepotrivite și care duc la deteriorarea imaginii sale.

Eduard-Raul Oprea

Sursa: theguardian.com

What Next?

Related Articles