Pareri despre noua balbaiala politruca a guvernantilor

La întrebarea pusă artiştilor – proveniţi din diferite medii artistice – ce părere au despre noua decizie a Executivului Boc de a-i obliga să plătească contribuţii la bugetul de stat, pentru drepturile de autor, aceştia au răspuns aproape la unison: ei refuză să stea la cozi interminabile şi să fie bătaia de joc a unor funcţionari care sunt depăsiţi de situaţie.

Actorii, compozitorii, cântăreţii, regizorii, scriitorii critică noua metodă de impozitare a drepturilor de autor impusă de Guvern – considerând că aceasta este “un dezastru”, “o porcărie”, “o bătaie de joc”, concepută de un sistem “bâlbâit”.

Ei au spus că “refuză să stea la cozi interminabile pentru a plăti taxele”.

Astfel, Mihai Trăistariu spune că noua strategie de impozitare este “o porcărie nouă a Guvernului Boc”. “Eu plăteam chestia asta o dată pe an. Nu ştiam că trebuie să merg de mai multe ori. (…) E o porcărie nouă a Guvernului Boc. Am un regret că l-am votat pe Băsescu de atâtea ori. Nu ştiu dacă e musai vina lui, dar tot ce face în ultima vreme Guvernul lui Boc îmi strică buna dispoziţie. (…) Să stau atâta la coadă, la trei cozi, în fiecare lună, e umilitor. Îl vede cineva pe Florin Piersic stând la cozile astea? Eu nu cred. În loc să simplifice, ei complică din ce în ce mai mult. Se vor vedea repercusiunile la următoarele alegeri”, a declarat Mihai Trăistariu.

Pe de altă parte, cântăreţul Mircea Baniciu spune că nu a fost să-şi plătească contribuţiile la drepturile de autor şi nici nu se va duce. “Şi-aşa ne impozitează de nu ne vedem”, a spus cântăreţul referindu-se la organismele de gestiune colectivă, care administrează sumele încasate din drepturile de autor şi de interpretare.
“Să ne impoziteze fără să ne facă să stăm la coadă. Urăsc ideea asta. Am zis că, şi dacă mor de foame, la coadă nu mai stau.

“Acolo se întâmplă cele mai nenorocite lucruri: noi comentăm, ne enervăm şi alţii zâmbesc de sus”, a spus Baniciu.

“Chiar mi-ar plăcea să văd nişte artişti stând la cozile astea. Să îi puneţi pe prima pagină”, a glumit cântăreţul.

Întrebat ce părere are despre penalizările care vor fi aplicate celor care nu îşi plătesc impozitele pe drepturi de autor, artistul s-a limitat să spună: “Să fie sănătoşi!”.
 
Şi Nelu Dumitrescu, membru al trupei Iris, a precizat că artişii sunt “şomeri mai tot timpul” şi că guvernanţii “nu se gândesc la oameni”, creându-le probleme în plus.
“Eu nu ştiu cine face legile astea. Noi suntem în continuă viteză, nu avem timp şi ei ne pun pe drumuri. Am fost şi eu să întreb la Casa de pensii, dar nici ei nu ştiu nimic. E o nebuneală. Ne dă peste cap. (…) Şi oricum, noi suntem şomeri tot timpul. Dacă nu avem concerte, suntem şomeri tot timpul. Eu vreau să mă duc la începutul anului şi să nu mă mai prezint apoi acolo.

Dar ei trebuie să revină (asupra legii, n.r.). Oamenii au treabă, sunt la muncă, când să mai stai şi la cozile astea în trei locuri. Sunt nervos. Nu au pic de uman în ei. Sunt răi! Nu se gândesc la oameni şi le mai creează o problemă în plus. Noi vrem să ieşim din criză, dar nu ne pune chiar aşa. Nu se poate aşa ceva”, a spus, Nelu Dumitrescu.

“Sunt mai multe aspecte care trebuie luate în calcul. În primul rând, faptul că s-a dat o lege, asta nu înseamnă că e şi legală. Aş încerca să dau în judecată la Curtea Constituţională statul şi această lege ca fiind neconstituţională. În al doilea rând, se poate renunţa la a mai folosi această lege a drepturilor de autor, deşi e foarte greu. Noi suntem constituiţi ca entitate juridică. Aici e efectiv o problemă a drepturilor de autor, pe piese, pe munca intelectuală. La noi există organisme care ne taxează suplimentar, cu 15% din aceste drepturi. Şi, pe lângă asta, trebuie să mai plătim şi CAS şi şomaj.

“Legile făcute pe genunchi nasc aberaţii. Celor care dau aceste legi nu le pasă de felul în care ne rezolvăm noi problemele”, a mai spus Dan Bittman.

De asemenea, Bittman a precizat că, în cazul în care această lege va fi declarată neconstituţională, banii pe care cei vizaţi îi plătesc acum nu vor mai fi recuperaţi. “Vom ajunge la CEDO ca să ne recuperăm banii”, a concluzionat Bittman.

Compozitorul Horia Moculescu consideră că noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor este “un dezastru”. “Este o formă nouă adăugată la celelalte de până acum, cu anularea cumulului între pensie şi salariu, lucru care i-a afectat pe foarte mulţi artişti. Este o bătaie de joc”, a declarat Horia Moculescu.

El a precizat că a văzut cozile la care stau cei care au venituri din drepturi de autor, pentru a-şi plăti contribuţiile la stat. “Am văzut cozile. Eu nici nu am încercat să merg să plătesc, e treaba lor cu penalizările. În măsura în care legea e explicită şi dacă e inteligibilă, pot cere penalizări. Dar eu ce declaraţii să fac de drepturi de autor? Eu sunt pensionar, nu mai plătesc CAS. Nu pot să-mi plătesc pensie în pensie. Boc aşa ar vrea! Avem o panoplie de incompetenţi”, a spus Moculescu.

La rândul său, cântăreţul Florin Chilian a spus că noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor este o continuare firească a “nebuniei” CSAT de a trece presa printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale.

“E mai rău ca în «Ferma animalelor» (satira de George Orwell, n.r.). Dar trecând peste asta, nici măcar Ceauşescu nu a îndrăznit să facă aşa ceva, atunci se respecta cumva mediul artistic. Acum artiştii şi jurnaliştii sunt consideraţi nişte ameninţări la adresa acestui stat poliţienesc. Toate astea pe mine mă sperie”, a declarat Florin Chilian.

El a precizat că are numai venituri din drepturi de autor şi nu a fost să plătească la stat contribuţiile. “Nu ştiu cine a gândit o asemenea demenţă, să pună sute de mii de oameni pe drumuri. Probabil vor să ne ia minţile de la creaţie. Guvernanţilor le e frică de creaţie, pentru că artiştii şi jurnaliştii sunt firi libere”, a mai spus Florin Chilian.

La rândul său, actorul Victor Rebengiuc a spus că nu cunoaşte exact noul sistem de impozitare a drepturilor de autor, însă nu se aşteaptă la o măsură bună. “O măsură bună nu are cum să fie. De când este, guvernul ăsta a luat numai măsuri proaste. Nu mă aştept la ceva bun”, a declarat Victor Rebengiuc.

“E groaznic, nu mă duc să plătesc”, a spus actorul Marius Manole. “Nici amendă nu plătesc, după ce că muncesc atâta în ţara asta, mă mai pun să stau şi la cozi”, a spus acesta.

Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti, a spus că modificările fiscale “se rostogolesc ca un bumerang”. “Luna viitoare, probabil vor găsi o modalitate de a achita aceste taxe fără aceste cozi şi, probabil, lumea va plăti taxele şi va fi fericită că nu mai stă pe la ghişee”, a remarcat actorul. Arşinel a spus că instituţia pe care o conduce a reţinut din salariul colaboratorilor suma pentru taxele aferente, astfel încât aceştia să nu îşi petreacă timpul în faţa ghişeelor.

“Asemenea măsuri ne zăpăcesc şi pe noi şi pe cei de la secţiile financiare”, a mai spus Arşinel.

Şi actorul Mircea Diaconu a apreciat că sistemul este unul “bâlbâit”. “Înţeleg să vrea mai mulţi bani, dar nu înţeleg schimbarea metodei. De obicei, angajatorul este mai responsabil decât angajatul. A schimba chestia asta şi a pune beneficiarul să stea la coadă este ură de rasă, pentru că omul acesta nu se pricepe, si greşeşte”, a explicat Diaconu.

“Singura soluţie ar fi ca drumurile astea să nu existe”, a mai spus directorul Teatrului Nottara din Capitală, adăugând că, dacă situaţia nu se remediază, el va renunţa să mai joace pe scenă. “Dacă nu se schimbă acest lucru, eu, ca artist, nu mai joc nimic în România pe drept de autor. Eu pe scenă nu mă mai urc”, a încheiat Mircea Diaconu.

Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, nu a fost la fel de speriat, spunând că singurii care sunt în pericol de a sta la cozile interminabile sunt cei care nu au carte de muncă. “Problema sunt contractele pe drept de autor mascate ca alte drepturi. Eu, la Uniune (Uniunea Scriitorilor din România, n.r.) nu am niciun caz de acest gen”, a spus Manolescu.

 

Nota: Incompetenţa celor aflaţi la guvernare este, pe zi ce trece, tot mai evidenta. Legi ambigue, date “pe genunchi”, au menirea de a zăpăci si mai mult, oamenii. După  ce au reuşit să “asmută” difeiritele categorii sociale unele impotriva celorlalte, după ce au decis ca in România nu mai trebuie sa existe diferente intre cei apartinand “castelor” sociale” (ma refer la militari, aviatori, medici, profesori, artisti etc.) mai au tupeul sa priveasca de “sus” si sa ne spuna ca ei “FAC CEEA CE TREBUIE!” Dar oare pentru cine, TREBUIE? 

What Next?

Related Articles