OSCE continuă Misiunea specială de monitorizare a sud-estului Ucrainei

OSCE in Ucraina. foto stiripesurseDeşi observatorii OSCE în Ucraina au fost ţinta unui atac armat, misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în această ţară nu va înceta să-şi desfăşoare activitatea în punctele fierbinţi din zona de sud-est.
“Misiunea poate reveni la activitatea sa de la Şirokine. Când şi în ce fel de condiţii, urmează să stabilim, dar aş dori să fie foarte clar că nu avem intenţia de a înceta activitatea la Şirokine” – a declarat Alexander Hug, adjunctul şefului misiunii de supraveghere a OSCE în estul Ucrainei.

Hug a mai declarat că “OSCE a constatat existenţa unui nivel foarte înalt de pregătire de luptă a tuturor forţelor implicate în conflictul din Ucraina”.

“Ceea ce constatăm este faptul că ambele părţi au un grad foarte înalt de pregătire de luptă a forţelor armate”, a mai precizat Alexander Hug.

Hug a explicat că aceasta înseamnă o concentrare masivă de tehnică de luptă în anumite puncte, instruirea militarilor în apropiere de linia frontului şi linia de demarcaţie, construirea şi ridicarea de fortificaţii lângă linia de demarcaţie, instalarea unor bariere. De asemenea, s-a constatat amplasarea de mine de teren în anumite teritorii. El a mai spus că pentru a mări numărul observatorilor OSCE în regiune este necesară asigurarea unui acces neîngrădit al observatorilor în estul Ucrainei.

Potrivit mandatului OSCE în Ucraina, există posibilitatea de a creşte numărul observatorilor până la 1000 de persoane, fără să fie luaţi în calcul alţi angajaţi ai misiunii. În momentul de faţă, 516 persoane, dintr-un total de 800 de persoane, se ocupă doar de monitorizarea situaţiei din sud-estul Ucrainei.

“Pentru a majora această misiune până la o mie de persoane avem nevoie de a primi accesul pe întreg teritoriul din estul Ucrainei. Nu putem să ne desfăşurăm activitatea pe întreaga porţiune de graniţă dintre Ucraina şi Rusia; în mod special, observatorilor OSCE nu li se permite sistematic accesul în teritoriile de la graniţa Rusiei cu regiunea Luhansk”, a mai precizat Alexander Hug, citat de www.rosbalt.ru şi peluat de AGERPRES.

www.rosbalt.ru, AGERPRES

What Next?

Related Articles