Orientul Mijlociu: diplomaţia internaţională încearcă să oprească escaladarea situaţiei din Fâşia Gaza

Premierul iraelian, Ehud Olmert, însoţit de ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, au întreprins o vizită neprogramată la Amman, în urmă cu câteva zile – marţi, pentru a disuta cu suveranul Regatului Haşemit al Iordaniei, regele Abdullah al II-lea, despre escaladarea ciocnirilor din Fâşia Gaza.


Abdulah II a solicitat premierului israelian să evite o operaţiune militară de amploare în Fâşia Gaza, pentru că o astfel de acţiune ar avea efectele unui bulgăre de zăpadă în Iordania, unde majoritatea populaţiei este de origine palestiniană.

Pe de altă parte, Olmert şi Barak au subliniat că nu se poate sta cu braţele încrucişate în faţa atacurilor palestiniene din Gaza, cu rachete şi obuze de mortieră.

În scopul detensionării situaţiei, preşedintele ales al SUA, Barack Obama, a vorbit la telefon cu liderul Autorităţii Palestiniene de la Ramallah, Mahmoud Abbas, şi a promis că administraţia sa are în atenţie procesul de pace cu Israelul.

Situaţia a escaladat după ce militanţii Hamas au executat numeroase atacuri cu rachete asupra localităţilor israeline din apropierea liniei de demarcaţie a Fâşiei Gaza, iar Isarelul a intreprin mai multe incursiuni pentru capturarea atacatorilor.  De asemenea, autorităţile israeliene au decis blocarea aprovizionării cu combustibil a regiunii.

sursa: Jerusalem PostHaaretz

What Next?

Related Articles