Orientul Mijlociu: decizia Israelului de a construi noi case in Cisiordania, poate duce la blocarea negocierilor de pace

Israelul a anuntat ca intentioneaza sa construiasca aproximativ 750 de noi case in Cisiordania si în Ierusalimul de est.


Ministerul israelian pentru construcţia locuinţelor a motivat decizia de extindere a aşezărilor evreieşti cu cererea crescută pentru locuinţe datorită evoluţiilor demografice.

Proiectul, care fusese aprobat încă din 1999 trebuia oprit intrucat, potrivit condiţiilor procesului de pace, Israelul trebuia să îngheţe planurile de extindere a aşezărilor în Cisiordania.

Negociatorul palestinian Saeb Erekat a condamnat planul israelian, afirmând că subminează eforturile de pace.

El a subliniat că Autoritatea Palestiniană a cerut Statelor Unite să facă presiuni asupra Israelului în vederea renunţării la acest plan.

“Aşezările evreieşti şi pacea sunt două chestiuni paralele, iar Israelul nu poate avea şi aşezări şi pace în acelaşi timp”, a declarat oficialul palestinian.

Această decizie ar putea să îngreuneze şi aşa dificilul proces de pace din Orientul Apropiat, pe care israelienii şi palestinienii intenţionează să îl reia în curând.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei egiptene, care a incercat o mediere în Orientul Mijlociu, Hossam Zaki, crede ca, în ciuda violenţelor din ultima vreme, situaţia se va linişti.

“Am fost în contact cu ambele părţi, şi cu israelienii şi cu palestinienii reprezentaţi de Hamas şi Jihadul Islamic, şi vă pot spune că progrese s-au făcut. Toţi au interes să găsească o soluţionare paşnică. Problema este cum se pot depune garanţii pentru derularea unui armistiţiu, garanţii pentru încetarea atacurilor dar şi a operaţiunilor militare. Va mai dura până vom ajunge la un rezultat concret, dar sperăm că mai există bună voinţă pentru a continua către o soluţie paşnică”.

Sursa: Deutsche Welle; BBC

What Next?

Related Articles