Noul preşedinte al Poloniei – despre întărirea prezenţei NATO în ţara sa

Sediul NATO Bruxelles. foto mediafaxNoul preşedinte al Poloniei, Andrzej Duda, a declarat într-un discurs susţinut după ceremonia învestirii sale oficiale în funcţie, în faţa camerelor reunite ale parlamentului de la Varşovia, că “este nevoie de consolidarea garanţiilor de securitate naţională şi de creşterea prezenţei NATO pe teritoriul ţării şi în regiune, precum şi de ajustarea politicii externe, însă nu de o revoluţie”,potrivit Reuters, citată de AGERPRES.
“Problema trebuie pusă fără echivoc – avem nevoie de mai multe garanţii din partea NATO. Nu numai Polonia are nevoie de acestea, ci întreaga Europă Centrală şi de Est, care s-a trezit într-o situaţie geopolitică complexă. E nevoie de întărirea prezenţei NATO în această parte a Europei, inclusiv în ţara noastră’, a susţinut noul preşedinte polonez, în contextul în care un summit al Alianţei Nord-Atlantice este prevăzut să aibă loc la Varşovia în iulie 2016.

Referitor la politica externă, Andrzej Duda a subliniat faptul că Varşovia “trebuie să acţioneze cu ‘calm, dar fără echivoc’.

‘Politica externă poloneză nu trebuie supusă unor schimbări revoluţionare, dar ea are nevoie de ajustări – intensificarea activităţii, extinderea dialogului referitor la obiectivele, aspiraţiile şi interesele noastre’, a subliniat Andrzej Duda, adăugând:

‘Trebuie să ne preocupăm de unitatea UE şi de faptul de a se ţine cont de interesele noastre în cadrul ei’.

Sursa: Reuters, AGERPRES

What Next?

Related Articles