Noul premier danez şi-a prezentat programul său de guvernare

Helle Thorning-Schmidt - noul premier danez. foto wikipedia

Noul premier danez, dna. Helle Thorning Schmidt şi-a prezentat programul său de guvernare. Thorning-Schmidt – care a preluat conducerea unei coaliţii de centru-stânga (social-democraţi, socialişti şi social-liberali) –  i-a prezentat reginei Margrethe un Guvern format din 23 de miniştri.Cea mai importantă măsură din noul program de guvernare este anularea controalelor vamale permanente la frontierele regatului, o măsură controversată ce fusese luată de fostul guvern.

“Decizia fostului Guvern privind frontierele va fi anulată”, a declarat Thorning-Schmidt, prezentând Guvernul şi programul de guvernare.

“Guvernul va combate eficient criminalitatea transfrontalieră în cadrul cooperării Schengen”, a adăugat ea.

Guvernul conservator al lui Lars Loekke Rasmussen a restabilit în luna mai, la presiunea formaţiunii Partidul Poporului Danez (Dansk Folkeparti), un control vamal permanent la frontierele ţării, generând reacţii din partea partenerilor europeni. Aceştia au denunţat faptul că respectiva măsură încălca principiul liberei circulaţii în spaţiul Schengen.

“În cooperare cu vecinii noştri, Danemarca va conduce un control eficient al frontierelor cu ajutorul unităţilor mobile”, conform regulilor Uniunii Europoene, a adăugat Thorning Schmidt, câştigătoarea alegerilor legislative de la 15 septembrie.

“Proiectul din mai 2011 privind construcţia de noi posturi permanente de control la frontierele daneze nu va fi dus până la capăt”, a subliniat ea.

Programul său prevede cheltuirea a zece miliarde de coroane (aproximativ 1,8 miliarde de euro) pentru relansarea economiei. Vor creşte taxele pe tutun şi se vor aloca fonduri pentru “alimentaţia sănătoasă” a populaţiei.
Pentru prima dată într-un Guvern danez a fost numit un ministru de origine străină. Social-liberalul Manu Sareen, în vârstă de 44 de ani şi originar din India, va ocupa postul de ministru al Bisericii şi Egalităţii.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles