NATO şi relaţia cu Ucraina

NATO si Ucraina. foto unianSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat la o şedinţă a Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare. În cadrul acestei reuniuni s-au semnat o serie de acorduri, relatează Euronews, citat de MEDIAFAX.
Alianţa Nord-Atlantică şi Kievul au semnat, între altele, un parteneriat în domeniul comunicaţiilor şi un acord cu privire la statutul Misiunii NATO în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că este posibil să se pună problema staţionării în regiunea Donbas (est) a unor trupe de menţinerea păcii.

“Trupele ruseşti sunt prezente în Ucraina. Şi continuă să-i susţină pe separatişti cu echipamente, cu elemente de comandă şi control. De aceea, îndemn Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să implementeze întru totul acordurile de la Minsk”, a declarat Stoltenberg.

Rusia continuă să nege orice implicare în conflictul din estul Ucrainei.

Între timp, opinia publică ucraineană şi-a schimbat în mod radical atitudinea faţă de Alianţă. Dacă  la începutul războiului civil din Ucraina 60% dintre ucraineni se pronunţau împotriva aderării la NATO, acum, aproximativ 64% dintre alegătorii ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO.

“Aproximativ 64% dintre alegătorii ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO. Ei au indicat ca principal motiv faptul că aderarea (Ucrainei la NATO) va garanta securitatea ţării în viitor. Al doilea motiv este că aderarea (Ucrainei) la NATO ar fi primul pas pe drumul către aderarea la UE”, a declarat sociologul Maria Zolkina de Fundaţia Iniţiativelor Democratice “Ilko Kuceriev”.

Poroşenko şi Stoltenberg au trecut în revistă, înainte de şedinţa Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare, trupele din cadrul Centrului pentru Menţinerea Păcii şi Securitate al armatei ucrainene de la Liov, în vestul Ucrainei.

NATO a respins, din nou, o posibilă furnizare de armament Ucrainei.

Sursa: MEDIAFAX, Euronews

What Next?

Related Articles