NATO – prezenţă sporită terestră, navală şi aeriană la Marea Neagră

NATO. foto karadeniz

NATO. foto karadeniz

6 state membre NATO şi-au anunţat participarea atât la brigada multinaţională condusă de România pentru operaţii terestre. Totodată, aceste state vor participa la operaţii navale şi aeriene. Detaliile vor fi stabilite până la întâlnirea din februarie a miniştrilor Apărării.
România şi-a anunţat participarea la batalionul condus de SUA în Polonia, unul din cele 4 ce vor fi desfăşurate anul viitor de NATO la frontiera sa de est şi pentru care astăzi au fost anunţate angajamente concrete ale naţiunilor europene.


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat, în conferinţa de presă din seara zilei de 16 octombrie că “este mulţumit de angajamentul naţiunilor europene. El a anunţat că cele 4 batalioane cu 4 mii de militari, ce vor fi conduse de SUA, Canada, Germania şi Marea Britanie anul viitor în ţările baltice şi în Polonia, vor beneficia de contribuţii din partea a 13 ţări”.

“Suntem pe calea cea bună. Statele aliate acţionează ca unul singur” – a spus Secretarul general NATO.

El a vorbit despre prezenţa NATO la Marea Neagră. În acest context, 6 ţări şi-au anunţat participarea la componenta terestră, navală şi aeriană a viitoarei prezenţe a NATO.

“Am discutat şi despre consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre cu brigadea multinaţională condusă de România pentru acţiuni terestre. Însă conlucrăm pentru a stabili o prezenţă aeriană şi una navală. Mă bucur că pot să vă confirm că mai multe naţiuni şi-au anunţat dorinţa de a contribui la prezenţa noastră în regiunea Mării Negre, terestru, naval şi aerian. Este vorba despre Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi SUA, dar şi alţi aliaţi analizează cum ar putea contribui”, a declarat Jens Stoltenberg.
Acesta a mai spus că multe aspecte ale viitoarei prezenţe aliate în regiunea Mării negre au fost stabilite deja, însă este vorba despre un pachet complet de măsuri ce vor fi puse la punct până la reuniunea din februarie a miniştrilor Apărării (când pachetul de măsuri va fi aprobat).

Reuniunea de la Bruxelles a fost tensionată la un moment dat din cauza discuţiilor pe tema eventualei permisiuni din partea Spaniei acordată Rusiei pentru ca aceasta din urmă să-şi realimenteze vasele de război aflate în drum spre Siria, într-un port spaniol. Tensiunile au luat sfârşit după anunţul Rusiei că îş retrage cererea făcută Spaniei.

În conferinţa de presă, Secretarul general NATo a fost întrebat dacă acţiunile Rusiei în Marea Baltică şi în Siria şi măsurile luate de NATO în Est şi în Marea Neagră nu înseamnă o escaladare a tensiunilor dintre Occident şi Rusia.
Jens Stoltenberg a spus că “NATO nu doreşte o confruntare, dar  trebuie să răspundă acţiunilor Rusiei cu acţiuni de descurajare credibile. El a pledat pentru dialog şi a spus că Rusia, ca oricare altă ţară, are dreptul să organizeze exerciţii cu trupele sale.

În acelaşi timp a subliniat că NATO nu reacţionează la fiecare acţiune a Rusiei, ci “analizează tabloul strategic global”.

Sursa: RRA

What Next?

Related Articles