NATO are nevoie de o suplimentare a efectivelor în Europa de Est

NATO. foto karadeniz

NATO. foto karadeniz

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) are nevoie de o suplimentare a efectivelor în Europa de Est. Această suplimentare este dictată de necesitatea creşterii măsurilor de garantare a securităţii României, Poloniei şi a ţărilor baltice, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei şi a ameninţării islamiste.
Aprecierile aparţin lui Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate în Europa.

Generalul Philip Breedlove,a declarat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să suplimenteze, temporar, numărul trupelor în Europa de Est, din cauza zborurilor “provocatoare” efectuate de Rusia în apropierea spaţiului european şi în contextul ameninţării reprezentate de grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria.

“Din cauza stării de tensiune pe care o percepem acum în estul Europei şi în contextul necesităţii unor măsuri de garantare a securităţii în ţările baltice, în Polonia şi în România, avem nevoie de prezenţă militară suplimentară prin rotaţie”, a argumentat generalul Philip Breedlove, citat de Stars & Stripes. El a motivat această decizie prin faptul că Rusia desfăşoară numeroase manevre în zonele amintite şi datorită riscurilor reprezentate de grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Siria.

Generalul NATO nu a precizat cum vor fi distribuite efectivele suplimentare care vor fi trimise în Europa de Est.

Alianţa Nord-Atlantică a interceptat săptămâna trecută numeroase avioane militare ruse, în apropierea spaţiului aerian european.

“În opinia mea, cred că ruşii ne transmit un mesaj: acela că sunt o mare putere”, a precizat generalul Philip Breedlove.

“Au fost efectuate zboruri în formaţii mari, cu traiectorii provocatoare”, a subliniat Breedlove.

“Am avut dreptate în privinţa menţinerii unei prezenţe permanente în Europa. Acum, pe fondul tensiunilor puternice simţite în estul Europei (…), considerăm necesară o prezenţă militară suplimentară,desfăşurată prin rotaţie, până când situaţia se va normaliza”, a subliniat Breedlove.
De altfel, generalul NATO a precizat că aproximativ 250-300 de consilieri militari ruşi sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat efectuarea a numeroase operaţiuni de interceptare, în contextul intensificării zborurilor cu avioane militare, desfăşurate de Rusia în Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului.

Sursa: MEDIAFAX
www.stripes.com

http://www.stripes.com/news/breedlove-more-rotational-forces-needed-in-europe-1.311950

What Next?

Related Articles