“Moscova reafirmă că e deranjată că România găzduieşte trupe NATO”

Valeri Kuzmin-ambasadorul Rusiei la Bucuresti-foto jurnalromanesc

Valeri Kuzmin-ambasadorul Rusiei la Bucuresti foto jurnalromanesc

În cadrul emisiunii “Ambasador România”, de la Realitatea Tv, Valeri Kuzmin, Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a declarat că “Moscova reafirmă că e deranjată că România găzduieşte trupe NATO”. “Astfel de acţiuni împiedică reconcilierea celor două ţări”, a udăugat Valeri Kuzmin. Acesta consideră că reconcilierea “istorică” dintre România şi Rusia se poate face după modelul european al relaţiilor dintre Franţa şi Germania, ţări care au fost în război sute de ani”.


“Suntem aici, în Bucureşti: de la la nivelul cel mai înalt e doar retorică ostilă, dar vorbim despre reconciliere. Reconcilierea înseamnă efort… Este nevoie de un consens social larg. Poate depunem acest efort. Dar dacă doar invitaţi trupe străine pe teritoriul dumneavoastră (…) Dar când trupele ruseşti au fost mutate pe teritoriul nostru naţional, ne acuzaţi de Dumnezeu mai ştie ce, de acţiuni ale Rusiei care afectează echilibrul regional fragil de securitate”, a spus Valeri Kuzmin.

Ambasadorul Moscovei la Bucureşti apreciază că “Rusia nu a avut doar influenţe nefaste asupra României – cum se spune într-o retorică anti-rusă agresivă; Rusia a luptat în numeroase războaie ca să elibereze Balcanii, inclusiv viitorul regat român, sacrificând soldaţi şi bani, în virtutea moştenirii ortodoxe comune:

“Era sentimentul profund extins al unei naţiuni, de prietenie, de solidaritate spirituală, pentru că banii pentru echiparea armatei şi a voluntarilor pentru lupta împotriva dominaţiei turce în Balcani au fost colectaţi în biserici”, a precizat diplomatul rus.
Valeri Kuzmin afirmă că “România nu este prinsă într-un cleşte al naţiunilor pro-ruse şi că state ca Bulgaria, Serbia sau Ungaria nu se află sub influenţa Rusiei. România şi statul rus sunt obligate să coopereze datorită vecinătăţii geografice şi intereselor comerciale şi economice:

“Avem argumente mai solide şi mai ample pentru reconciliere sau mai bine zis pentru reluarea pragmatică arelaţiilor, pornind de la o cooperare comună şi de la interese comune în relaţie. Ele sunt legate, în principal, prin vecinătatea geografică şi prin interesele comerciale şi economice, fiind stabilite istoric, dictate de noile nevoi ale timpurilor noastre, cu toate aceste inovaţii, tehnologie etc. Aceasta este baza. Dacă vrei să mergi mai profund în istorie, răspunsul meu este că ar trebui să urmăm exemplul european, unde a existat o integrare a dezvoltării cursului istoric, de exemplu, între Franţa şi Germania, care au fost în război sute de ani. Şi aceasta este calea de ieşire”, a mai declarat diplomatul rus.

Sursa: Realitatea TV

What Next?

Related Articles