Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite respinge acuzația de atac cibernetic asupra Qatarului

Anwar Gargash Ministrul de Externe al EAU foto Reuters

Anwar Gargash Ministrul de Externe al EAU foto Reuters

Anwar Gargash, Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, a respins luni, 17.07.a.c., acuzația potrivit căreia țara sa ar fi implicată într-un atac cibernetic asupra agențiilor de presă electronice ale guvernului qatarez, care ar fi precedat criza diplomatică actuală dintre micul emirat și țările arabe ale Golfului.

Reprezentantul oficial al EAU a afirmat că acuzația din ziarul „the Washington Post” – conform căreia țara sa ar fi orchestrat atacul – este falsă: „Această poveste pur și simplu nu este adevărată”.

Potrivit dezvăluirilor ziarului american, au fost postate diferite declarații care, chipurile, ar fi aparținut emirului Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, în care acesta lăuda „Hamas” – gruparea palestiniană care guvernează Fâșia Gaza – și afirma că Iranul este o „putere islamică”.

Răspunsul real al acestor declarații inexistente a fost că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrainul au rupt legăturile diplomatice și căile de comunicații terestre, maritime și aeriene cu Qatarul în 5 iunie, acuzând micul emirat de susținerea terorismului. Qatarul a respins cu fermitate aceste acuzații.

Către sfârșitul lunii mai, oficialitățile qatareze au afirmat că au avut loc atacuri cibernetice, în urma cărora s-au afișat declarații false care ar fi aparținut șeicului Tamim, însă agențiile de presă arabe nu au dat crezare acestui comunicat.

„The Washington Post” a afirmat că oficialități ale structurilor de informații amerciane au aflat săptămâna trecută de faptul că reprezentanți ai guvernului EAU au plănuit atacul cibernetic în data de 23 mai, cu o zi înainte ca acesta să aibă loc. Nu este însă clar dacă EAU sunt cele care au executat direct atacul, sau au plătit pe cineva pentru asta.

Yousef al-Otaiba, ambasadorul EAU în SUA, a respins acuzația de atac cibernetic, catalogând-o ca fiind „falsă”: „Singurul lucru adevărat este comportamentul Qatarului, finanțarea, susținerea și împuternicirea extremiștilor, începând cu talibanii, până la „Hamas” și Gaddafi. Îndemnul la violență, încurajarea radicalismului și subminarea stabilității vecinilor săi”.

Chiar dacă nu se precizează care structură de informații americană este implicată în această dezvăluire, se știa dinainte că FBI-ul investighează împreună cu Qatarul acest atac cibernetic.

Departamentul american de Stat nu a răspuns în mod oficial acuzațiilor prezentate de „Washington Post”.

Gargash a mai afirmat luni, că EAU nu va extinde embargoul asupra micului emirat prin impunerea unui ultimatum companiilor să aleagă între a-și desfășura afacerile fie în țara sa, fie în Qatar.

Arabia Saudită, EAU, Bahrain și Egiptul au impus sancțiuni acestei țări în data de 5 iunie, acuzând-o că finanțează grupări teroriste și se aliază cu Iranul – acuze respinse de Qatar.

În data de 22 iunie a.c., grupul arab a emis o listă de 13 cereri – printre care închiderea agenției Al-Jazeera, limitarea legăturilor diplomatice cu Iranul și expulzarea trupelor turcești staționate pe teritoriul său – ca pre-condiții pentru ridicarea sancțiunilor.

Micul emirat a respins solicitările, astfel încât acestea au devenit – potrivit țărilor arabe – „nule și lipsite de sens”.

 

Mihai Corb, InfoMondo

Sursele știrii: Al-Jazeera, The Guardian, Reuters

What Next?

Related Articles