Merkel sfătuieşte Irakul să verifice presupusele abuzuri de la Mosul

Angela Merkel foto afp

Angela Merkel foto afp

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a îndemnat pe liderul Irakului, Haidar Al-Abadi, să investigheze şi să analizeze modul de desfăşurare al presupuselor abuzuri care au avut loc în timpul operaţiunilor de recucerire a oraşului Mosul de la combatanţii Statului Islamic.

Liderul german l-a felicitat pe omologul său irakian pentru victoria obţinutăla Mosul, reuşită pe care a caracterizat-o drept fiind “un pas important în lupta împotriva Statului Islamic”. Mai mult, Merkel a susţinut necesitatea anchetării acuzațiilor de violare a drepturilor omului.

“Astfel de abuzuri trebuie prevenite pe viitor”, a declarant purtatorul său de cuvânt.

Amnesty International, organizaţia non-guvernamentală care militează pentru respectarea drepturilor omului, a declarat că anumite tactici utilizate de forţele irakiene, asemenea acțiunilor întreprinse de  alianţa condusă de SUA în ciocnirile de la Mosul au încălcat numeroase drepturi, faptele acestora putând fi catalogate drept crime de război.

Mai mult, Human Rights Watch a afirmat că a apelat la imagini din satelit pentru a verifica veridicitatea unei înregistrări video difuzate pe Facebook în care bărbaţi înarmaţi purtând uniforme militare lovesc un deţinut, iar apoi îl aruncă într-un şanţ şi trag în el la Mosul, confirmând cele întâmplate.

Accesul media în orașul mai sus menționat a fost interzis în ultima perioada, autorităţile motivându-şi decizia prin necesitatea îndepărtării dispozitivelor explozive.

Luana Husariu, InfoMondo

Surse: Reuters

.

What Next?

Related Articles