Memoria este ceva cu care uităm

Marius Nicoara si Emil Boc foto Agerpres

Luna lui Florar se apropie de sfărşit. Mai sunt aproape 2 săptămâni de campanie electorală pentru alegerile locale. Spre deosebire de precedentele campanii, se poate observa un fel de lâncezeală sau de lehamite. Cel puţin, asta este impresia mea, de cetăţean al unei urbi destul de mari, Cluj-Napoca.
Deşi lucrurile încep să intre încet pe un făgaş normal, totuşi, cetăţenii nu par a fi prea interesaţi de “cine se va alege”.

Mai mult decât atât: la Cluj-Napoca mulţi dintre concetăţenii mei au uitat parcă neroziile făcute de Boc, de pe vremea de  când era premier. Mulţi îl consideră asemenea “fiului rătăcitor” care – culmea-culmilor – ne-a făcut RĂU pentru că aşa i s-a comandat!Ei, unii dintre concetăţenii mei, l-ar alege (dacă ar fi să mă iau după sondajele făcute de Dâncu şi de IRES) într-un procent de 42%. Înspăimântător!
Stau şi mă întreb: oare respectivii votanţi- fanii lui Boc – nu au avut nimic de pătimit de pe urma deciziilor şi a Ordonanţelor de urgenţă şi a asumărilor în faţa Parlamentului luate de acest individ? Sau aceia care îl doresc pe Boc din nou în fruntea urbei (în locul delicventului Apostu, omul de încredere lăsat de Boc la cârma oraşului) sunt nişte buni samariteni? Oare aceşti oameni suferă de amnezie? Sau sunt dovada concretă, vie, a zicalei: Memoria este ceva cu care uităm!
Deşi nu îl am din cale-afară la suflet pe Ioan Rus, fost şi actual Ministru de Interne, nu pot să nu-i dau dreptate în ceea ce a declarat la Cluj-Napoca, la ceremonia de lansare a candidaţilor USL pentru alegerile locale: “oraşul va rămane izolat cu Emil Boc primar din nou”. Rus a făcut o scurtă şi concentrată trecere în revistă a celor ce s-au succedat la conducerea administraţiei locale din oraşul de pe Someş.

“Am dat 12 ani un primar (se referea la Gheorghe Funar) care a pus Clujul în postura de oraş cu politici retrograde, oraş naţionalist, oraş cu plăcuţe (băncuţe, pubele, topogane n.r.) tricolore, dar fără realizări!”

“Am avut după aceea un primar, pe care l-am făcut şi prim-ministru, ceea ce nu e rău!E foarte bine că l-am făcut prim-ministru. Uitându-ne la ceea ce se întmpla acum la guvernul României, ţara este pusă pe butuci. Şi e pusă de un clujean de-al nostru, care încearcă acum să devină şeful comunităţii noastre. Problema nu este a lor, ci a noastră, a USL -ului. Nu ei trebuie sa piardă, noi trebuie să câştigăm!”

Revenind, se apreciază (tot în sondajele efectuate de IRES) că reprezentantul USL-ului pentru primăria Clujului, Marius Nicoară, este acum pe “picior de egalitate” cu Boc. Nu ştiu cum va fi Nicoară ca şi primar. Ştiu că a condus un timp Consiliul judeţean şi că a avut ceva realizări. A avut însă şi el “bubele” lui, cum ar fi demararea lucrărilor de construire a unui mall în curtea spitalului de Pneumoftiziologie, în mod abuziv. Şi acum curtea spitalului respectiv arată jalnic…

Mergând mai departe, atenţia mea s-ar concentra asupra unui independent, cum ar fi Mircia Giurgiu. Este parlamentarul care a avut tăria să se rupă  de PDL-ei şi să nu se lipească de partide alde UNPR. În sondaje, acesta s-ar situa pe locul 3, cu doar 6% procente, la egalitate cu reprezentantul UDMR Epstein.

Cine se va alege, sau cine va fi ales? Aceasta este în fond întrebarea! Cel mai bine ar fi să mergem la vot şi să şi alegem! Să încercăm să ne asumăm un conducător al urbei. Altfel, degeaba vom sta pe margine şi vom cârcoti… Vom rămâne cu cârcoteala!

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Memoria este ceva cu care uităm"

  1. so says:

    nu prea cred ca esti din cluj

  2. Stefan says:

    Nu conteaza daca e sau nu din Cluuuuj. Conteaza doar ca are foarte mare dreptate in legatura cu memoria voastra, ardelenilor! Va stiam mult mai “calculati” decat oricare din alte regiuni ale tarii. Iarba dracului (a se citi PDL) trebuie sa piara de pe fata pamantului si, chiar daca se spune ca raul trebuie taiat de la radacina, aveti ocazia, clujenilor, sa-i taiati “capul” prin vot. Sper sa nu fie ca balaurul cu sapte capete, sau o fi? Dumnezeu sa va lumineze mintea si constiinta pe 10 iunie!