Manuscrisele lui Emil Cioran au intrat în posesia Academiei Române

Despre protestantism - manuscris al lui Cioran Foto: Binoche-renaud-giquello.com

Omul de afaceri George Brăiloiu a donat Academiei Române, manuscrisele lui Emil Cioran cumpărate de la o licitaţie la Paris în aprilie a.c..

Potrivit academicianului Eugen Simion, acestea au intrat joi în posesia Academiei.

O conferinţă de presă privind manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran donate Bibliotecii Academiei Române va fi organizată miercuri 01 iunie, de la ora 12.00, la sediul instituţiei.

Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate pe 7 aprilie, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte – 406.000 euro, fără taxe, adică în total 507.500 de euro.

Pe 12 aprilie, George Brăiloiu a anunţat că va dona manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran Bibliotecii Academiei Române. În aceeaşi zi, el a primit pentru acest gest din partea Academiei Române distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for.

Academicianul Eugen Simion a anunţat atunci că s-a hotărât deja ca aceste manuscrise să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, pe cheltuiala Academiei.

Printre obiectele scoase la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, pe 7 aprilie, s-au numărat caiete manuscrise – “Tragicul cotidian”, “Adolescenta”, “Jansenismul”, “Pamflet şi pamfletar”, “Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant”, “Banalitate şi transfigurare”, “Cartea amăgirilor”, “Lacrimi şi sfinţi”, “Schimbarea la faţă a României” -, numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933 – 1934, cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă şi multe altele.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles