MAE – ingrijorat de declaraţiile ministrului francez pentru Afaceri europene

Ministerul Afacerilor Externe a declarat că “ia notă cu îngrijorare de declaraţia publică făcută joi, 20 ianuarie 2011, de ministrul pentru Afaceri europene al Franţei, Laurent Wauquiez, potrivit căreia aderarea României (şi Bulgariei) la spaţiul Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene în ansamblu”.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că nu există nicio bază reală pentru justificarea unor astfel de afirmaţii.

Securitatea Uniunii este o prioritate pentru România, care este preocupată cel puţin în egală măsură cu celelalte state membre să o asigure la cele mai ridicate standarde. Investiţiile importante făcute în securizarea frontierei externe a Uniunii, tehnologia de ultimă oră folosită şi pregătirea foarte bună în vederea aderării la Schengen sunt argumente în acest sens.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte, totodată, că raportul privind protecţia datelor cu caracter personal a fost adoptat de toate statele membre, iar Decizia Consiliului în acest sens a reprezentat baza legală care a permis României (şi Bulgariei) să se conecteze la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) începând cu 5 noiembrie 2010. Acest sistem permite încărcarea de date şi transmiterea de alerte.

Misiunile de evaluare Schengen a frontierelor României s-au finalizat cu rapoarte favorabile, implementarea standardelor Schengen în unele domenii fiind considerate bune practici.

Analizele, inclusiv ale autorităţilor comunitare, demonstrează faptul că România nu reprezintă un risc din punct de vedere al imigraţiei ilegale pentru Uniune, se arată în finalul comunicatului MAE.

Sursa: comunicat MAE

What Next?

Related Articles

One Response to "MAE – ingrijorat de declaraţiile ministrului francez pentru Afaceri europene"