Lecţii despre instituţiile UE ţinute de Il Presidente

Ponta si Băsescu. foto mediafax

În urmă cu o zi afirmam în editoriualul “BUB – trei iniţiale care pot face BUB A!”, că, pentru moment, nu prea am ce vorbi despre preşedinte. Sau cel puţin, aşa era la momentul redactării editorialului amintit. Eram mai focusată pe madama Udrea şi puţin, pe Boc cel mic. Însă – aşa cum ne-a obişnuit deja – prezidentul a ieşit la rampă. Iritat de gestul lui Ponta, care vezi-Doamne, “habar nu are de Constituţie, de Tratatul de la Lisabona etc.” şi care a avut îndrăzneala să se adreseze Parlamentului în plen pentru a cere acordul să plece la Consiliul European unde se vor discuta probleme economice şi financiare, Băsescu a ieşit la “atac”.

L-a boscorodit pe Ponta şi a decis ca începând de azi să ţină scurte şi concentrate lecţii referitoare la instituţiile Uniunii Europene!!!Deci, No Comment. Oare în ce ţară membră UE preşedintele ia o astfel de decizie?

Mi-am zis să nu mai aştept până după-amiază şi să mă documentez despre respectivele subiecte. Asta, ca să pot “să-l procitesc” pe prezident (sic!). Prin urmare, iată ce se spune despre Consiliul Europei, Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene.

Consiliul Europei este o organizaţie internaţională, interguvernamentală şi regională. A luat naştere la 4 mai 1949 şi reuneşte toate statele democratice ale Uniunii Europene precum şi alte state din centrul şi estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, şi este diferit şi de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.

Consiliul European este o instituţie a Uniunii Europene. Este format din liderii de stat sau guvern a statelor membre ale Uniunii, Preşedintele Comisiei Europene şi din Preşedintele Consiliului European, actualmente Herman Van Rompuy. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, actualmente Catherine Ashton, participă de asemenea la întruniri fără drept de vot.

Consiliul Uniunii Europene (uneori denumit şi Consiliul sau Consiliul de Miniştri) este un organism parte a legislativului Uniunii Europene (UE) reprezentând guvernele statelor membre, celălalt organism este Parlamentul European. Consiliul este compus  din 27 de miniştri naţionali (unul din fiecare stat), specialişti pe diferite  domenii. Componenţa exactă depinde de domeniile aflate în discuţie. De exemplu, atunci când se discută politici referitoare la agricultură, Consiliul este format din cei 27 de miniştri care au în portofoliu şi domeniul agriculturii.

Acestea fiind lămurite, bag de seamă că se cam poate deduce cine poate participa la reuniunile Consiliului European. Râca asta generată de faptul că cine pleacă la reuniunea Consiliului European şi cine rămâne la Bucureşti, adică ori Băsescu, ori Ponta mi se pare de domeniul copilăriilor. Sau, al orgoliilor.

Oare discuţia asta nu s-a iscat cumva artificial, ca să nu se facă prea mare tapaj de faptul că, după înfrângerea zdrobitoare a PDL-ului în alegerile locale, o samă de membrii ai acestui partid, din primul eşalon, dezertează şi, probabil, după conceptul de re-evaluare patentat de Băsescu, trec în barca puterii?

Oricum, uşurinţa cu care sunt acceptaţi în diferite partide traseiştii politici mi se pare o stupizenie. Oare cei care îi acceptă, nu realizează că respectivii trădători, vor rămâne ceea ce au fost întotdeauna: nişte trădători, iar prin urmare, mai devreme sau mai târziu, îi vor trăda şi pe ei!

Sorina Bruj

 

Sursa: Wikipedia

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Lecţii despre instituţiile UE ţinute de Il Presidente"

  1. Horea Ţopu' says:

    Curat murdar!

  2. lica says:

    Ei se dau de ceasul morţii că vor să reprezinte cît mai bine interesele ţării la Bruxelles, întrucît acolo se discută despre bugetul Uniunii Europene în perioada 2014-2020. De-aia ne merge, nouă, aşa de bine! Sîntem cei mai săraci de pe Continent, pentru că nu sîntem în stare decît să furăm din fondurile europene, atîtea cîte reuşim să atragem cu asemenea guvernanţi inculţi şi iresponsabili. Traian Băsescu este, în plus, autorul unei gafe monumentale, atunci cînd a semnat, la Bruxelles, textul Pactului Fiscal European, în martie 2012, dar sub semnătură a pus data „02.02.2012“. După care a rîs ca prostul de „isprava“ sa. Acum ar fi dorit să se reîntoarcă la locul faptei, deşi nimeni nu-l bagă în seamă pe acolo. Lasă că nici cu Ponta nu ne e ruşine, care şi-a făcut apariţia la Consiliul European ca o maimuţă rătăcită într-un muzeu. Cînd om scăpa de impostorii ăştia, mai ales că în această ţară sînt atîţia oameni de valoare, mari patrioţi şi curaţi ca lacrima?