John Kerry – vizită oficială în Polonia

John Kerry. foto wikipedia.eng

John Kerry. foto wikipedia.eng

După vizita întreprinsă la Ryad, în Arabia Saudită, Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit la Varşovia.
Pe agenda discuţiilor se află proiectul de instalare a unui sistem de apărare antirachetă american în Polonia la orizontul lui 2018 şi relaţiile comerciale americano-poloneze.

La Varşovia, Kerry “se va întâlni cu responsabili polonezi pentru a discuta despre parteneriatul din domeniul apărării cu Polonia, printre alte subiecte de interes general, precum contribuţia centrală a Poloniei la promovarea democraţiei şi la creşterea influenţei NATO”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Jennifer Psaki.

Un proiect de scut antirachetă al NATO în Europa, destinat să contracareze o posibilă ameninţare a Iranului, prevede desfăşurarea – până în 2018 – a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA în Polonia şi tot atâtea în România.

Pe de altă parte, Polonia este cel mai mare partener comercial al Statelor Unite în Europa Centrală, iar SUA reprezintă unul dintre principalii investitori străini în Polonia.

“Aceasta este o relaţie economică extrem de importantă pentru SUA”, a declarat Jennifer Psaki.
Schimburile comerciale au crescut de patru ori în ultimii zece ani şi exporturile americane în Polonia au crescut cu 37% în primele şapte luni din 2013″, în timp ce întreprinderile americane au investit circa 20 miliarde de dolari.

John Kerry urmează să se întâlnească cu premierul Donald Tusk şi cu ministrul de Externe, Radoslaw Sigorski, şi să participe la o masă rotundă cu investitorii polonezi.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles