Israelul şi SUA – discuţii aprinse din cauza Iranului?

SUA Israel si Iran. foto romania.ruvrProbabil, exerciţiul diplomatic presupune jonglarea cu tot felul de termeni duri. Aceasta, într-un context internaţional inflamat, iar în regiunea Orientului Mijlociu, şi mai inflamat. Mai exact, ministrul israelian al Economiei, Naftali Bennett, aflat în vizită la Washington, a acuzat  Statele Unite că “se joacă cu securitatea Israelului prin intenţia de a încheia un acord diplomatic cu Iranul în privinţa programului nuclear al acestuia”.

Bennett, liderul partidului naţional religios al coloniştilor israelieni “Căminul evreiesc”, a fost trimis în Statele Unite de premierul Benjamin Netanyahu pentru a face lobby pe lângă Congresul american – care este sceptic – pentru a nu accepta reglementările diplomatice dintre marile puteri şi Iran.

Pe de altă parte, administraţia preşedintelui Barack Obama s-a pronunţat pentru ajungerea la o înţelegere cu Iranul. Acest fapt a determinat iscarea unui oarecare conflict cu aliatul israelian, duşman al Teheranului şi care denunţă că încheierea unui ipotetic acord ar fi “prost  şi periculos”.

“Chiar dacă eu doresc din suflet să se facă pace, nu cred la ora actuală că este momentul potrivit ca cineva să se joace cu securitatea noastră”, a declarat Neftali Bennett, invitat al centrului de studii Brookings Institution.

El a mai afirmat că negocierile dintre Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania) nu trebuie să determine “o simplă pauză în controversatul program nuclear al Iranului, ci  distrugerea completă a acestuia”.

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles